Végre megépülhet az utópisztikus kriptováros?

Az ambiciózus projekt, amelynek célja egy kriptovaluták és AI technológiák által vezérelt utópisztikus város létrehozása, a hírek szerint 525 millió dolláros finanszírozási ígéretet kapott.

A magát „internet-natív szövetségként” megjelölő Praxis felfedte, hogy a finanszírozást több neves befektető biztosítja, köztük az Arch Lending kriptohitelezési platform és a GEM Digital, a kriptotér egyik kiemelkedő befektetési cége.

Az ígéretek nagyok, de számos részlet, köztük a tervezett város pontos helyszíne még nem került nyilvánosságra.

A Praxis City lehet a világ első valódi kriptovárosa?

A Praxis nem kevesebbet ígér, mint egy minimális szabályozással rendelkező, technológia-központú város kialakítását, ahol a kriptotechnológia és az AI innováció szabadon áramolhat. A város a feltörekvő techvállalatoknak nyújtana „menedéket”.

Bár a tech-utópia helyszínét még nem hozták nyilvánosságra,  a nyilatkozatok szerint a cél az innováció ösztönzése a szabályozási korlátozások lebontásával. Ezért előszeretettel várják az olyan cégeket, amelyek a mesterséges intelligencia, a kriptovaluta, a biotechnológia, az energia és más fejlett iparágakban tevékenykednek.

A projekt vezetői azt szeretnék bemutatni, hogy a 21. században lehetséges egy olyan virágzó város felépítése, ahol a modern technológia és a közösségközpontú fejlesztések integrált részei a mindennapi életnek.

Elképzeléseik szerint a város kialakítása a „futurisztikus és klasszikus esztétikát fogja ötvözni a skálázható várostervezéssel„, az építészeti stílusok egyedülálló keverékét kínálva.

De mi az a Praxis és hogyan válhat valósággá?

A Praxist a 28 éves Dryden Brown alapította 2019-ben. Célja a világ első „hálózati államának” létrehozása. Az újszerű koncepciójú város úgy mutatkozik be, mint egy álom, amely az internetes szövetségekből születik.

A projekt korábban olyan kockázati cégektől kapott tőkét, mint a Paradigm, a Bedrock, az Apollo Projects, a Winklevoss Capital és a Day One Ventures. Október 15-én A GEM Digital igazgatója, Jonathan Collins is kijelentette, hogy ők adják a források oroszlánrészét, mintegy 500 millió dollárt.

Cserébe a Praxisnak tokeneket kell biztosítania a GEM számára, amelyek a jövőbeli ingatlanfejlesztésben való tulajdonjogot képviselik. Emellett el kell kezdenie a tokenek nyilvános kriptotőzsdén való jegyzését, hogy hozzáférjen a tőkéhez.

A fennmaradó összegeket szakaszosan szabadítanák fel. Például egy  mérföldkő elérésénél, mint az engedélyek megszerzése a helyi önkormányzattól, a földterület megvásárlása az építkezéshez, a földtulajdon tokenizációja, az építkezés megkezdése és az emberek beköltözése.

Hol fog épülni a Praxis City?

Brown elmondta, hogy a csapat vizsgálja a város lehetséges helyszíneit Latin-Amerikában és a mediterrán térségben. A projekt kezdeti szakaszában körülbelül 1000 hektárnyi területre lenne szükség, és a tervek szerint körülbelül 10 ezer lakosnak adna otthont.

Brown arra számít, hogy 2025 első negyedévére megszületik a végleges döntés a város helyszínéről. A csapat több helyszínen is gondolkodik, jelenleg Latin-Amerikában és a mediterrán térségben kutatnak a potenciális helyszín után.

Hosszú a megálmodott kriptovárosok listája, de a megvalósítás sehol

A Praxis a legújabb a tervezett technológiai utópiák sorában, amelyek soha nem indultak el, vagy valamelyik korai fázisban elakadtak.

Akon, a Grammy-jelöléssel is bíró népszerű zenész-rapper még 2018-ban jelentette be, hogy egy kripto-alapú okos várost építene Szenegálban. A projektet pedig az Akoin kriptovalutából finanszírozta volna. Ahogy arról mi is rendszeresen beszámoltunk, az ambíciózus terv a terület körüli botrányok, a Covid-19 és sok más tényező miatt gyorsan megfeneklett.

A 2021-ben indított Satoshi Island célja egy blokklánc-alapú gazdaság létrehozása volt egy Vanuatu melletti szigeten. A szigetre NFT formájában állampolgárság is szerezhető, azonban közel három évvel az indulás után továbbra is csak pár épület áll.

Ennek ellenére a projekt megálmodói továbbra is lelkesek, a legfrissebb október 7-i X-en közzétett posztban bemutatták néhány előre gyártott szerkezet megépített alapjait. Azonban az nem derült ki, hogy maguk a modern modul házak mikor érkezhetnek meg.

Kapcsolódó: