Minden idők legmagasabb értékét mutatja a Bitcoin Open Interest indikátor a CME tőzsdén

A chicagói árutőzsdén (CME – Chicago Mercantile Exchange) a Bitcoin (BTC) határidős ügyletek Open Interest (OI) indikátora 172 430 BTC-vel (11,6 milliárd dollár értékben) új történelmi csúcsot ért el. Ezzel a CME a teljes mennyiség 40%-át teszi ki. Az Open Interest a nyitott vagy aktív határidős kontraktusok számát jelenti egy adott időpontban.

Az elmúlt öt kereskedési napban a CME-nél 25 125 BTC-vel nőtt az Open Interest értéke. Ez az elmúlt évek egyik legmagasabb, ötnapos időszaki értékét jelenti. Legutóbb 2023 júniusában (26 525 BTC) láttunk ilyen mértékű felhalmozást, ami egybeesett a BlackRock által benyújtott spot bitcoin ETF, az iShares Bitcoin Trust (IBIT) bejelentésével. Ebben az időszakban a Bitcoin árfolyama körülbelül 25 000 dollárról 30 000 dollárra emelkedett.

Ezután 2023 októberében a CME-n megjelent újabb 25 115 BTC. Ez egybeesett azzal, hogy a CME először vált a legnagyobb határidős tőzsdévé, megelőzve a Binance kriptotőzsdét is. Ebben az időszakban ismét október és az év vége között a Bitcoin körülbelül 25 000 dollárról 40 000 dollár fölé emelkedett.

CME Open interest

Mi áll az Open Interest növekedés mögött?

Vetle Lunde, a K33 Research vezető elemzője is rámutatott erre a mérföldkőre, és megvizsgálta, hogy mi hajtja ezt a növekedést. Lunde megjegyzi, hogy a CME-n az aktív és közvetlen piaci szereplők hajtják ezt a növekedést, és ez nem a határidős alapú ETF-ekből, például a ProShares Bitcoin ETF-ből (BITO) származik.

„A növekedést egyértelműen az aktív/közvetlen piaci résztvevők hajtják – nem a határidős alapú ETF-ekbe történő beáramlás”.

Az alábbi, Lunde által készített grafikon a CME-n aaz Open Interest kohorszonkénti bontását mutatja. Az aktív és közvetlen résztvevők jelenleg 85 623 BTC-t tartanak, ami hasonló mennyiség, mint amit márciusban tartottak, amikor a Bitcoin árfolyama történelmi csúcsot döntött.

CME Open interest

Az 1x-es tőkeáttételes ETF azonban folyamatosan csökkent az év során, és most mindössze 31 752 BTC-t tartanak. Míg a 2x-es tőkeáttételes ETF, amely márciusban jelentős emelkedést produkált, azóta csak enyhe növekedést ért el. Ez arra utal, hogy az év elején a spekuláció és a tőkeáttétel volt a fő mozgatórugó. De a jelenlegi piacon már nem ezek az elsődleges tényezői a növekedésnek.

Lunde megjegyzi, hogy az aktivitás a novemberi lejárat köré strukturálódik, az amerikai választásokat követően.