Olaszország drámai módon növeli a Bitcoin tőkenyereség-adóját

Olaszország hamarosan drasztikus lépést tesz a kriptovaluta-szektorban: a Bitcoin tőkenyereség-adóját 26%-ról 42%-ra emeli.

Ez a változás része az ország új költségvetési tervezetének, amely célul tűzte ki, hogy 2025-re a bruttó hazai termék (GDP) 0,2%-át, körülbelül 4 milliárd eurót gyűjtsenek be. A tervezet szerint a bevételek nagy része a bankokra, biztosítási termékekre és játékipari licencekre kivetett új adókból származna, de a Bitcoin adóztatása is kiemelt szerepet kap.

Ez az adóemelés Olaszországot az egyik legmagasabb kriptóval kapcsolatos adóterheket kivető országgá teszi a világon. A döntés komoly hatással lehet a kriptovaluta-befektetőkre, akik alternatív megoldások után nézhetnek, vagy akár más országokba helyezhetik át befektetéseiket.

Miért emeli az adókat Olaszország?

Olaszországban korábban már emelték a kriptovaluták árfolyamnyereség-adóját. 2023-ban a kormány 26%-ra növelte a tőkenyereségadót, ami a digitális eszközökből származó profitot érintette. Ez az adóemelés része volt a szélesebb körű pénzügyi reformoknak, melyek célja a kriptobefektetések szabályozásának szigorítása és az adóbevételek növelése volt.

Az olasz gazdaság jelenleg csökkenő inflációt tapasztal, amely szeptemberben már 1% alá esett, ezzel további nyomást gyakorolva az Európai Központi Bankra a kamatlábak csökkentéséért. A kamatcsökkentés viszont a befektetők számára vonzóbbá teheti a magasabb kockázatú eszközöket, például a Bitcoint. Ez az oka annak, hogy az olasz kormány valószínűleg arra számít, hogy a kriptobefektetések növekedni fognak, és ebből próbál nagyobb bevételt generálni.

A Bitcoin jövője Olaszországban

A magasabb, 42%-os tőkenyereségadó bevezetése várhatóan visszaveti a Bitcoin iránti érdeklődést Olaszországban, mivel a jelentős adóterhek sok befektetőt elriaszthatnak. Ez a lépés arra ösztönözheti a kriptobefektetőket, hogy olyan országokat keressenek, ahol kedvezőbb adózási feltételek állnak rendelkezésre. Míg a kriptopiac, különösen októberben, hagyományosan erős teljesítményt mutat, az új adópolitika bevezetése aggodalmat válthat ki a piaci szereplők körében, és óvatosságra késztetheti a befektetőket.