Szakértők figyelmeztetnek: A TikTok akár szabályozatlan kriptotőzsdeként is működhet

Egy megfelelési szakértő arra hívta fel az Egyesült Királyság Pénzügyi Felügyeleti Hatóságának (FCA) figyelmét, hogy a TikTok virtuális pénzrendszere esetleg kriptotőzsdéhez hasonlóan működhet, anélkül, hogy megfelelően regisztrálták volna.

TikTok Coins mint virtuális eszköz?

A szakértők szerint a TikTok által használt „TikTok Coins” rendszere hasonlóan működik, mint egy digitális eszköz váltó platform. A felhasználók valós pénzért vásárolnak virtuális pénzérméket, amelyekkel különféle digitális ajándékokat küldhetnek tartalomkészítőknek. Ez a folyamat lényegében átalakítja a hagyományos valutát egyfajta digitális eszközzé, hasonlóan ahhoz, ahogyan egy kriptovaluta-tőzsdén történik a pénz átváltása.

Pénzmosással kapcsolatos aggályok

Szakértők aggodalmuknak adtak hangot, miszerint a TikTok „TikTok Coins” rendszere potenciálisan pénzmosásra adhat lehetőséget, mivel a platform nem szerepel a brit Financial Conduct Authority (FCA) digitális eszköz szolgáltatói listáján. Ez azt jelenti, hogy a TikTok pénzügyi tranzakcióinak átláthatósága és a felhasználói pénzek eredetének ellenőrzése nem megfelelően biztosított. Az FCA az utóbbi időben jelentős erőfeszítéseket tett a kriptovalutákat és egyéb digitális eszközöket érintő szabályozás szigorítására. Ugyanakkor a TikTok pénzügyi rendszere egyelőre kívül esik a hatóság látókörén. Ez a szabályozási hiányosság jelentős kockázatokat rejthet magában. Különösen azért, mert a TikTok Coins rendszere sok szempontból hasonlít egy kriptopénz váltóra, amely lehetővé teszi a hagyományos pénz átváltását digitális eszközökké..

A TikTok pénzügyi átláthatósága kérdéses

A TikTok pénzügyi rendszerével kapcsolatos aggodalmak elsősorban a felhasználók hitelesítésének és a pénzügyi tranzakciók átláthatóságának hiányából erednek. Szakértők szerint a jelenlegi platform szabályozási hiányosságai fokozottan sérülékenyek lehetnek a pénzmosással kapcsolatos visszaélésekre. A platformon keresztül történő tranzakciók megfelelő nyomon követése nélkül mind a TikTok, mind a felhasználók pénzügyi biztonsága veszélybe kerülhet.

A szabályozás szigorítása szükséges?

A jövőben a TikTok pénzügyi felügyeletének szigorítása és rendszereinek szabályozása fontos lépés lehet az FCA számára, hogy megelőzze a szabályozatlan kriptotőzsdékkel történő visszaéléseket. A platform valószínűleg kénytelen lesz felülvizsgálni és átalakítani pénzügyi folyamatait annak érdekében, hogy megfeleljen a brit hatóságok által támasztott elvárásoknak és biztosítsa az átláthatóságot. Ezáltal csökkenthető a pénzmosás és egyéb pénzügyi visszaélések kockázata.