Az év végéig minden nagyobb tőzsde delistázza az USDT-t Európában

A mérföldkőnek számító európai kriptopiaci rendelet, a MiCA a stabilcoinok delistázásának és az eszközkínálat csökkenésének hullámát indította el a nagyobb kriptotőzsdéken.

Október elején a Coinbase bejelentette, hogy az USDT-t az európai felhasználók számára az év végéig delistázza, több nagyobb tőzsde hasonló intézkedését követve.

A MiCA bevezetése leginkább az euróhoz kötött stabilcoinok piacát érintette. A MiCA-kompatibilis stabilcoinok, köztük a Circle EURC és a Société Générale EURCV piaci részesedése a múlt héten 67%-os történelmi csúcsot ért el. Ezt a változást elsősorban a Coinbase okozta, amely augusztusban megelőzte a Binance-t az európai stabilcoinok vezető piacaként.

Ha a dollár-alapú stabilcoinokat nézzük, az USDC, amely jelenleg a legnagyobb, MiCA-nak is megfelelő USD-alapú stabilcoin, szintén növelte piaci részesedését, bár mérsékeltebben, 10%-ról 12%-ra.

Összességében az euróhoz kötött stabilcoinok heti kereskedési volumene a MiCA bevezetése óta viszonylag stabilan 30 millió dollár körül maradt, ami jelentősen alacsonyabb a márciusban látott 100 millió dolláros szintnél. Ez azt jelzi, hogy a szabályozási változások ellenére nem nőtt jelentősen az EUR-alapú stabilcoinok iránti kereslet. Ehelyett a piaci részesedésben bekövetkezett elmozdulások elsősorban a MiCA-nak való megfelelés által kikényszerített tőzsdei kivezetéseknek tudhatók be.

Érdemes megjegyezni, hogy a MiCA hatással lehet a decentralizált tőzsdéken a stabilcoinok dominanciájáért folyó küzdelemre is. Mivel a decentralizált tőzsdéket nem lehet szabályozni, ezek lehetővé teszik az USDT-vel való kereskedést, ami vonzhatja a likviditást kereső kereskedőket – az USDT ugyanis továbbra is messze a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező stabilcoin a piacon.