Július óta nem látott magasságban a Bitcoin, megközelítette a 68 000 dollárt

A Bitcoin októberi momentumáról már többször írtunk. Az utolsó negyedév általában bikás a digitális eszközök és a részvények piacán is, ugyanakkor az elmúlt két hétben látott teljesítmény messze elmaradt a megszokottól – és a hagyományos eszközökétől is.

Kedd délután a Bitcoin azonban újra egy lokális csúcsot produkált, és megközelítette a 68 000 dollárt. A július óta nem látott magasság azonban hirtelen volatilitásba csapott át. A mindkét oldalt érintő masszív likvidáció megrázta a piacokat, cikkünk írásakor azonban 67 000 dollár felett stabilizálódott az árfolyam.

Háromhavi csúcson a Bitcoin árfolyama

Az év első hónapjaiban látott felfutást követően a Bitcoin masszív oldalazásba kezdett. A márciusi történelmi csúcsot követően mindenki arról beszélt, hogy most reális esély van a 100 000 dolláros árfolyam áttörésére, azonban ehelyett csak alacsonyabb lokális csúcsokat produkált az eszköz.

A geopolitikai zűrzavar és a japán tőzsde összeomlása közepette többször is hirtelen korrekcióknak lehettünk szemtanúi. Az augusztus végi és a szeptember végi csúcsok után azonban ismét egy magasabb csúcsot produkált az eszköz, ezzel elkezdve – de nem megerősítve – egy emelkedő trendet.

A Bitcoin BTC Price BTC Price (BTC) árfolyama kedd délután egészen 67 950 dollárig emelkedett a Binance adatai szerint. A két egymást követő órás gyertya azonban szinte kiegyenlítette egymást, és 64 800 dollárig zuhant vissza az árfolyam. A felfokozott kereskedési időszakban az azonnali ETF-ek is kitettek magukért, de a tőkeáttételes pozíciók is komoly nyomást éltek át.

Masszív likvidáció, egymilliárd dolláros beáramlás

A CoinGlass adatai szerint az elmúlt 24 órában közel 300 millió dollárnyi tőkeáttételes pozíció került bezárásra. Az első sorban Bitcoint és Ethereumot érintő határidős ügyletek a tőke hiányában likvidáció áldozatai lesznek, mivel a befektetők büdzséje nem elegendő a kölcsönvett összeg fedezésére.

Az elmúlt 24 óra likvidációs adatai, forrás: CoinGlass

Az analitikai platform adataiból jól látszik, hogy a felfelé íveli szakaszban 120 millió dollárnyi short pozíció került bezárásra. Az ezt követő hirtelen visszacsapásban pedig 180 millió dollárnyi long pozíciót zártak be. Az október elseje óta nem látott volatilitás megrázta a piacokat. Több altcoin 10%-os veszteséget könyvelt el, viszont néhány projekt 6-8%-os nyereségnek örvendhetett.

Szintén hozzájárultak az árfolyam-akcióhoz az azonnali Bitcoin ETF-ek. A januárban jóváhagyott tőzsdei alapok az elmúlt három kereskedési napon több mint egymilliárd dolláros nettó beáramlást produkáltak. A pénteki 253 millió dollárt hétfőn 556 millió dollár követte, tegnap pedig 371 millió dollárral zárult a nap. A BlackRock keddi 288,8 millió dolláros beáramlása túlszárnyalta a Fidelity hétfői 239,3 millió dolláros teljesítményét. Ezzel az ETF-ek összesen már 19,8 milliárd dolláros nettó beáramlásnál járnak kilenc hónap leforgása alatt.

Az azonnali Bitcoin ETF-ek teljesítménye, forrás: Fairside Investors

Kilátások a kriptovaluták számára

Az elemzők szerint az elmúlt napokban látott emelkedés Donald Trump győzelmi esélyének a növekedése miatt következett be. A republikánus elnökjelölt és Bitcoin-párti politikus a Polymarket adatai szerint 58,3%-ra növelte győzelmi esélyeit Kamala Harris ellen. A november 5-i elnökválasztás fontos mérföldkő lehet a kriptovaluta teljes iparának. Trumpról régóta tudni, hogy a kriptovaluták lelkes támogatója, Harris azonban csak most kezdte el megosztani kriptopolitikai terveit.

A technikai elemzés hívei szerint a Bitcoin azáltal, hogy kitört a lefelé tartó csatornából hamarosan új történelmi csúcsot állíthat fel. A háromvonalas grafikon szerint a 70 000 dolláros lélektani határ áttörése hozhatja el az igazi felfutást. Ebben az esetben akár 90 – 110 000 dollárig is emelkedhet az árfolyam.

A Bitcoin technikai elemzése, forrás: tradingView