Trónfosztás: már a Base hálozata rendelkezik a legnagyobb TVL-lel a rollupok között

Első helyre jött fel a Coinbase által fejlesztett Base hálózat a rollupok között a teljes zárolt érték (TVL) tekintetében. A Ethereumra második rétegként épülő megoldás 2,49 milliárd dolláros TVL-re tett szert, amellyel az Arbitrumot is sikerült megelőznie.

A DeFiLlama adatai szerint a Base TVL-je 366 protokoll között oszlik meg. A teljes zárolt érték jelentős részét az Aerodrome nevű decentralizált tőzsde adja, amely több mint 1,3 milliárd dollárnyi letétet kezel.

A Base jelenleg az ötödik helyet foglalja el a blokklánchálózatok rangsorában a TVL alapján, közvetlenül az olyan első rétegű blokkláncok mögött, mint az Ethereum, a Tron, a Solana és a BNB Chain. A hálózat egy optimista rollupként működik az OP Stack technológia segítségével, amely lehetővé teszi a tranzakciók feldolgozását az Ethereum blokkláncán kívül, majd ezek időszakos visszaküldését a fő láncra.

Nem csak a TVL-ben jeleskedik a Base

A The Block adatai szerint a Base felhasználói aktivitás tekintetében is kiemelkedő teljesítményt mutat. A hálózat körülbelül 1,5 millió napi aktív címmel rendelkezik, amely a legmagasabb aktivitás a rollupok között.

Eden Au, a The Block kutatási igazgatója szerint „A Base gyors növekedése azt mutatja, hogy a Coinbase és az alkalmazásfejlesztők elkötelezettek az Ethereum rollup-központú víziójának megvalósítása iránt, és a TVL alapján egy évvel a bevezetése után a legnagyobb Layer 2 lett.”

Kapcsolódó cikkünk: A Base hálózatának minden indikátora stabil növekedést mutat

A növekvő felhasználói aktivitás kezelése érdekében a Base ebben a hónapban megemelte a blokk gas célértékét – 10-ről 13 Mgas/s-ra. Ez a lépés része annak a stratégiának, amely a hálózat kapacitásának fokozatos bővítését célozza, hogy több tranzakciót legyen képes feldolgozni az egyes blokkokban. Ezek a bővítések hetente történnek, a végső cél pedig az 1 Ggas/s elérése.

A decentralizáció terén a Base továbbra is korai szakaszban van. Jelenleg még nincs bevezetve a csalásbiztos rendszer, így a felhasználóknak bízniuk kell abban, hogy a blokk beküldői pontosan állítják be az L1 állapotgyökereket. Az L2Beat szerint a Base fejlesztői azonban elkötelezettek a csalásbiztos mechanizmusok bevezetése mellett, és a fejlesztés már folyamatban van.