Most akkor ki is valójában Satoshi Nakamoto? Egy új teória több személyt is megnevez

Miután a múlt hét folyamán megjelent az HBO dokumentumfilmje, amelyben Peter Todd-ot nevezték meg Satoshi Nakamoto-nak, egy meglehetősen kacifántos teória látott napvilágot. A BTC atyjának privát kulcsait övező spekulációk új életet leheltek egy régi elméletbe, amelyben Calvin Ayre szerencsejáték-mágnás, Paul LeRoux volt maffiafőnök és Craig Wright, a Bitcoin-közösség egyik oszlopos tagja is szerepet kapott.

Az elmélet, amely először 2018-ban ütötte fel a fejét, megkérdőjelezi az Ayre – aki már egy ideje próbálja megszerezni Satoshi privát kulcsait – és Wright – aki most leginkább arról ismert, hogy hazudott arról, hogy ő a Bitcoin megalkotója – közötti kapcsolat természetét.

A legtöbben azt feltételezik, hogy Wright egyszerűen becsapta Ayre-t, hogy azt higgye, ő Satoshi és több milliárd dollárnyi BTC áll a birtokában. Így a mainstream narratívák Ayre-t egyfajta áldozatnak állítják be, akit egy kiváló informatikus átvert és jókora összeget csalt ki tőle.

A szóban forgó feltevés azonban egy sokkal ravaszabb gazfickónak állítja be Ayre-t. Konkrétan azt kérdőjelezi meg, hogy vajon végig tudta-e, hogy Wright valójában nem Satoshi.

A teória szerint Wright állítólag eltulajdonította a Satoshi privát kulcsait tartalmazó fájlokat LeRoux-tól, de ő maga nem tudta azokat dekódolni, ezért Ayre segítségét kérte. A feltételezések alapján azóta Ayre a merevlemezek dekódolásán ügyködik, miközben Wright-ot használja bűnbakként a médiában.

Csak egy újabb teória vagy rendelkezhet valóságalappal?

Továbbá egy olyan hipotézis is napvilágot látott, miszerint LeRoux, aki egy fegyver- és kábítószer-ügyletekkel foglalkozó nemzetközi bűnbanda vezetője, alkotta meg a BTC-t vagy ismerte a feltalálót. A Bitcoin anonimitást biztosít és visszafordíthatatlan fizetési módként alkalmas a pénzmosás és szerencsejátékokkal kapcsolatos tevékenységek kivitelezéséhez.

LeRoux, aki saját jogán is briliáns kriptográfus és az egyik örökös esélyes, hogy ténylegesen Satoshi legyen, feltehetően segített a privát kulcsok biztosításában titkosítási technológiája, az E4M segítségével.

Végül LeRoux bűnbirodalma összeomlott és a káosz közepette Wright-nak – aki az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága szerint tévesen állította, hogy ő Satoshi Nakamoto – valahogy sikerült megszereznie a Satoshi kulcsait tartalmazó, E4M-alapú TrueCrypt tároló fájlokat. Sokan úgy vélik, hogy Wright kormányzati informátor lett, aki segédkezett LeRoux bukásában.

Mivel Le Roux 25 éves büntetését tölti az FCI Fort Dix-ben, egy alacsony biztonsági fokozatú amerikai szövetségi büntetés-végrehajtási intézetben, Wright nagy valószínűséggel megszerezte a Satoshi privát kulcsait tartalmazó titkosított dokumentumokat. Wright egymaga nem tudta feltörni a E4M biztonsági rendszerét, ezért az önjelölt milliárdos és egyben régi barátja, Ayre segítségét kérte.

Az online szerencsejátékból és más kétes üzletekből származó vagyonnal felfegyverkezve Ayre beleegyezett, hogy Satoshi kulcsainak visszafejtéséhez a nyers erő (brute-force) módszeréhez folyamodjon.

A kincsre pedig érdemes volt vadászni. 2009 és 2011 között Satoshi körülbelül 1,1 millió bitcoint bányászott. Amikor a Bitcoin álnéven ténykedő alkotója eltűnt, ez a készlet gyakorlatilag értéktelenné vált. Ma azonban ez a BTC mennyiség 74 milliárd dollárt ér.

Vélhetően nincs olyan ember a kriptoszektorban, aki legalább egyszer ne tűnődött volna el azon, hogy ki is lehet igazából Satoshi Nakamoto. Az HBO is pontott szeretett volna tenni az ügy végére, azonban nem aratott osztatlan sikert az alkotás és az abból eredő következtetés. Úgy tűnik továbbra is rejtély fedi a zseniális elme kilétét.