200 millió dollárnyi Arbitrum, Axie és más token-feloldás történik a héten

A többkörös kriptovaluta token-feloldási folyamatok azt jelentik, hogy egy projekt vagy platform előre meghatározott időpontokban „szabadítja fel” kínálatát. A befektetők, alapítók, fejlesztők vagy a közösség tagjai így minimálisra csökkentik a piacra gyakorolt hatásokat, ezzel fenntartva a projekt hosszú távú stabilitását.

Október harmadik hetében számos jelentős token-feloldás történik, összértékük meghaladja a 200 millió dollárt. Az Arbitrum és az Axie Infinity mellett érdemes lesz figyelni a Worldcoinra, a Cardanora, az Eigenlayer-re és a Starknet-re is.

96 millió tokent old fel az Arbitrum

Októberben számos jelentős eseménynek lehetünk szemtanúi. Az Arbitrum mellett az Axie Infinity, az Eigenlayer és a Cardano is jelentősebb összegben old fel tokeneket az utolsó negyedév első hónapjában. A feloldások növelhetik az egyébként is magas volatilitást, ugyanakkor számos befektető juthat extra profithoz.

Jelenlegi árfolyamon 51 millió dollárért 96 millió ARB tokent old fel az Arbitrum csapata. 2023 egyik leginkább meghatározó projektje ugyan vesztett státuszából, még mindig vonzó projektnek számít. A teljes ARB-kínálat 2,65%-át osztják most szét azok között, akik korábban részt vettek a hálózat működésében.

2021 legnagyobb felfutását generáló crypto-gaming projektje, az Axie Infinity, a tervek szerint 9,25 millió AXS tokent oszt szét. Az egykoron 150 dollárt érő AXS token jelenlegi árfolyama az 5 dolláros ellenállással küzd, jelenlegi értéken pedig 43 millió dollárt oszt szét a közösség tagjai és fejlesztői között. Ez a teljes kínálat 6,08%-át teszi ki.

A nemrégiben listázott EIGEN is jelentős feloldásra készül. Az Eigenlayer csapata 11,22 millió token feloldását tervezi, összesen 40 millió dollár értékben. A teljes kínálat 6,01%-át szétosztó feloldás a hét harmadik legnagyobb eseménye lesz.

Az EIGEN, az ARB és az AXS árfolyamának alakulása 2024-ben, forrás: TradingView

A Starknet és a rég elfeledett ApeCoin is feloldást tart

Az egyik leginkább háttérbe szoruló második rétegű Ethereum-skálázási protokoll, a Starknet, is októberre időzítette feloldását. A projekt 64 millió STRK tokent fog kiadni, jelenlegi értéken ez 27,3 millió dollárt tesz ki. A teljes kínálat 3,30%-át szétosztó projekt várhatóan nem ettől fogja megváltoztatni trendjét. A márciusban listázott STRK konkrétan a kezdetek óta esik és elvesztette értékének közel 85%-át.

A Bored Ape Yacht Club mögött álló ApeCoin 15,6 millió tokent bocsát a piacra. A teljes kínálat 2,31%-át kitevő feloldás jelenlegi árfolyamon 11,5 millió dollárt ér, az egykoron szebb napokat is megélő NFT-projekt 2022 tavasza óta zuhanórepülésben van.

Bár kisebb feloldás, mégis érdemes megemlíteni a Cardano-t is. A 2021-es bikapiacon legnagyobb Ethereum-killernek bizonyuló projekt 18,5 millió ADA-t old fel, melynek összértéke 6,4 millió dollár. A piacra ugyan jelentős likviditást gyakorló projekt bármennyire is dolgozik a fenntarthatóságon és a stabilitáson, várhatóan nem fogja megközelíteni egyhamar korábbi, 3 dolláros történelmi csúcsát.

Az ADA, az APE és az STRK árfolyamának alakulása 2024-ben, forrás: TradingView

Más projektek is októberre ütemezik feloldásukat

A projektek fokozatosan engedik piacra kínálatukat, hogy fenntartsák a stabilitást és csökkentsék az eladási nyomást. A szakaszos kibocsátással fenntartják a fejlesztők és a felhasználók aktivitását hosszabb távon, ezzel növelik érdekeltségüket a projekt sikerében. A tapasztalt befektetők sok esetben figyelemmel követik ezeket az eseményeket, mivel ezek potenciális árfolyamcsökkenéshez vezethetnek. Emiatt a közösség aktívabb és tapasztaltabb tagjai a feloldások előtt értékesítik készleteiket, majd visszavásárolják azokat a feloldást követően nyomott áron.

Az adatvédelmi kritikákkal sújtott Worldcoin 37,23 millió WLD tokent bocsát ki a héten. A 85 millió dolláros feloldás a hét legnagyobb eseménye lesz. Ezt követi a Solana a maga 524 ezer SOL-kibocsátásával, melynek értéke 80 millió dollár körül alakul. A Dogecoin, a Sui és a Linear is a hétre időzíti feloldásait, azonban ezek néhány millió dollárnál többet nem fognak érni.

A WLD, a SUI és a DOGE árfolyamának alakulása 2024-ben, forrás: TradingView