Az amerikai elnökválasztás az altcoinokra is komoly hatással lesz

Az amerikai elnökválasztás a véghajrájához érkezett, alig több mint 20 nap van hátra a szavazásig. Az eredmény jelentős és hosszú távú hatással lesz a kriptoszektorra, ez nem is kérdés. Számos iparági szakértő tett már előrejelzéseket az altcoinokkal kapcsolatban, ahogy a választás napja egyre inkább közeledik. Például Ki Young Ju, a CryptoQuant vezérigazgatója úgy véli, hogy bizonyos altcoinok a szabályozási akadályok miatt nem tudtak eddig igazán kilőni. Viszont ez változhat a választás után. Érvelése alátámasztására az Uniswap (UNI) esetét hozta fel.

Az Uniswap komolyan szurkolhat Trumpnak

Az Uniswap 2022-ban javasolt egy díjmechanizmust, amely a protokolldíjakat újraosztaná az UNI tokenek tulajdonosai között. A projekt azonban aggodalmát fejezte ki, hogy ez a funkció jogi kockázatoknak teheti ki a projektet, és az UNI értékpapírnak minősülhet. 2024 áprilisában az Uniswap aztán kapott is egy értesítést (Well Notice) az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelettől. Ez arra késztette a projektet, hogy elhalassza a javaslat bevezetését. Ki Young Ju szerint, ha a díjmechanizmus aktiválódna, a befektetők az újraosztott pénzeszközökkel az UNI árfolyamát is felhajtanák. Az igazgató szerint ugyanis ha az Uniswap díjmechanizmusa elindult volna, a projekt kincstárában 314 millió dollár lenne. És mivel összesen 408 millió dollárnyi UNI van a központi tőzsdéken, így a kincstári összeg jelentős részét visszavásárlásra fordítva, az UNI árát akár százszorosára meg lehetett volna tolni.

Azt is előrevetíti a CryptoQuant-vezér, hogy ha Donald Trump megnyeri a választásokat, akkor az új szabályozások lehetővé tehetik a díjmechanizmus végrehajtását. Ez tehát az UNI árfolyamát is fellendítheti. Más elemzők a múltbeli piaci mintákra összpontosítanak az év végi altcoin-szezon előrejelzéséhez. A CRG elemzése szerint a Bitcoin jelenlegi szakasza a 2020-as ciklus végére hasonlít. Megfigyelték, hogy több mint 100 héttel a Bitcoin mélypontja után az ára jellemzően új csúcsra emelkedik, amit egy héttel később altcoin-szárnyalás követ. A cikk írásakor a Bitcoin dominanciája továbbra is 58%-os, és nincs jele a korrekciónak.

A Bitcoin dominanciájának csökkenése arra utalhat, hogy a többi kriptoeszköz nagyobb piaci részesedést szerez, ami az altcoin-szezon érkezését vetítheti el. Michaël van de Poppe ráadásul úgy véli, hogy az altcoin-szezon a következő 15 napban fog beindulni, az altcoinok teljes piaci kapitalizációjára hivatkozva. A Polymarket jelenleg 54%-os esélyt ad Trump győzelmére. Egy másik megfigyelés azt mutatja, hogy az elmúlt négy elnöki ciklus alatt a Bitcoin a legjobb növekedést Trump elnöksége alatt tapasztalta.