Kínai kutatók áttörést értek el a kriptográfiai algoritmusok feltörésében egy kvantumszámítógép segítségével

A kvantumszámítógépek fejlődése komoly veszélyt jelenthet a modern titkosítási rendszerekre, és a legfrissebb kutatások ezt alá is támasztják.

A Sanghaji Egyetem kutatói, Wang Chao vezetésével, egy kvantumszámítógépet használtak fel a jelenleg elterjedt titkosítási algoritmusok, köztük a Present, Gift-64 és Rectangle algoritmusok megtámadására. Ezek az algoritmusok alapjai az AES (Advanced Encryption Standard) titkosítási struktúráknak, amelyeket széles körben használnak a kriptopénz-pénztárcák védelmére.

Mi az áttörés lényege?

A „kvantum annealing” technika révén a kutatók képesek voltak olyan eredmények elérésére, amelyek komolyan megkérdőjelezik a jelenlegi titkosítási rendszerek biztonságát. Ez a módszer lehetővé teszi a kvantumszámítógépek számára, hogy olyan problémákat oldjanak meg, amelyek a hagyományos számítógépek számára nehezen megközelíthetők. A technika lényege, hogy a kvantumszámítógép képes gyorsan és hatékonyan megtalálni a titkosítási kulcsokat azáltal, hogy az akadályokat megkerüli, nem pedig megpróbálja legyőzni őket. Bár ez jelentős előrelépés, a kutatás egyelőre nem vezetett konkrét jelszavak vagy kódok feltöréséhez, de világosan mutatja a jövőbeni potenciális veszélyeket a titkosítás biztonságára nézve.

Wang Chao csapata elmondta: „Ez az első alkalom, hogy egy kvantumszámítógép valós és komoly fenyegetést jelentett a teljes méretű titkosítási algoritmusok ellen.”

A jövőbeni fenyegetés

Bár a jelenlegi hardverkorlátok és a kvantumszámítógépek környezeti kihívásai miatt még nem állunk egy teljes méretű hackelés küszöbén, a kutatók szerint a jövőbeni fejlesztések további veszélyeket hozhatnak. Az AES-256 jelenleg az egyik legbiztonságosabb titkosítási szabvány, de a kvantumszámítógépek gyors ütemű fejlődése komoly kockázatot jelenthet a banki és kriptopénzes rendszerekre nézve.

Kapcsolódó: Reális, hogy a kvantumszámítógépek felváltják a hagyományos PC-ket?

Vitalik Buterin és a kriptopiac válasza

A kvantumszámítógépek fenyegetésére reagálva, Vitalik Buterin, az Ethereum társalapítója már korábban javasolt egy megoldást, amely egy blokklánc hard fork lenne. Ez a frissítés segíthetne megvédeni a kriptovalutákat a kvantum hackeléstől, és a felhasználóknak új pénztárca szoftvert kellene letölteniük. Buterin szerint az infrastruktúra kiépítése akár már most megkezdődhetne.

A kvantumszámítógépek és a titkosítás jövője

A kutatók szerint az áttörés még csak a kezdet, és a kvantumszámítógépek további fejlődése új lehetőségeket nyithat a titkosítási rendszerek kijátszására. A „kvantum annealing” révén a kvantumszámítógépek olyan problémákat oldhatnak meg, amelyek a hagyományos számítógépek számára elérhetetlenek. Ez azonban újabb kihívásokat jelent a globális pénzügyi és adatbiztonsági rendszerek számára, amelyeknek fel kell készülniük a jövőbeni támadásokra.