Szerbia inkább a BRICS-hez csatlakozna, mint az EU-hoz

Szerbia számára a BRICS-szövetség vonzóbb jövőt kínál, mint az Európai Unió. Aleksandar Vulin, az ország miniszterelnök-helyettese szerint a BRICS gazdasági és politikai szabadságot biztosít Szerbiának anélkül, hogy bármiféle feltételt szabna, míg az EU tagjaként jelentős politikai nyomás nehezedne rájuk.

Miért előnyösebb a BRICS?

A BRICS-csoport – amely Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömöríti – hatalmas gazdasági potenciállal bír, és növekvő befolyásra tesz szert a világpiacon. Vulin hangsúlyozta, hogy a BRICS-tagság, ellentétben az EU-val, nem követeli meg a törvények megváltoztatását, sem a politikai döntések feladását. Példaként említette Koszovó függetlenségének elismerését vagy az ukrán konfliktusban való állásfoglalást. Szerbia tehát megőrizheti szuverenitását, miközben gazdasági előnyöket élvezhet a BRICS révén.

A BRICS már most az olaj- és gázpiac meghatározó szereplője, hiszen a világ gázkészletének 51%-át és az olajkészletének 47%-át ellenőrzi. Ezenkívül a BRICS gazdasági teljesítménye már most meghaladja a G7-eket, így alternatívát kínál a nyugati gazdasági blokkokkal szemben.

Politikai és gazdasági függetlenség

Vulin szerint a BRICS-tagság lehetőséget biztosít Szerbiának, hogy gazdaságilag együttműködjön anélkül, hogy politikai nyomásnak kellene engednie. „Nem kell feladnunk semmilyen belpolitikai döntést, és továbbra is megőrizhetjük katonai semlegességünket” – mondta a politikus.

Szerbia évek óta próbálja megszerezni az EU-tagságot, ám eddig nem járt sikerrel. Vulin világossá tette, hogy Szerbia nem fogja feláldozni Oroszországgal fenntartott kapcsolatát az EU-tagság érdekében, és nem hajlandó szankciókat sem kivetni Oroszország ellen.

A BRICS bővülése

A BRICS, amely eddig Brazíliából, Oroszországból, Indiából, Kínából és Dél-Afrikából állt, bővülni készül, mivel egyre több ország mutat érdeklődést a szövetséghez való csatlakozás iránt. Az olyan nemzetek, mint az Egyesült Arab Emírségek, Irán, Szaúd-Arábia és Egyiptom már bejelentették csatlakozási szándékukat. További országok, például Kuba és Azerbajdzsán is fontolgatják a csatlakozást.

A BRICS célja, hogy létrehozzon egy alternatív pénzügyi rendszert, amely ellensúlyozza a nyugati gazdasági dominanciát. Ez különösen fontos lehet azoknak az országoknak, amelyek a nyugati szankciók hatását kívánják elkerülni. A BRICS-tagok közötti együttműködés magában foglal egy közös fizetési rendszer kialakítását is, amely segíthet a nemzetközi tranzakciók egyszerűsítésében és a szankciók által érintett országok gazdasági szabadságának biztosításában.

A BRICS tagsága meghívásos alapon működik, és nem minden érdeklődő ország kap automatikusan meghívást. Vannak országok, mint Argentína, akik elutasították a csatlakozási lehetőséget. A BRICS csúcstalálkozót idén októberben Kazanyban tartják, ahol várhatóan további országok csatlakozási szándékát vitatják meg.

Következtetés

Szerbia számára a BRICS nem csupán gazdasági lehetőségeket kínál, hanem a politikai függetlenség megőrzését is, szemben az EU tagsággal, amely jelentős politikai feltételeket szabna. A BRICS növekvő szerepe a globális gazdaságban lehetőséget ad Szerbiának, hogy a nemzetközi gazdasági színtéren is versenyképes maradjon anélkül, hogy kompromisszumokat kellene kötnie a szuverenitása terén.