Craig Wright ezúttal 911 milliárd fontra perli a Bitcoin fejlesztőket

Craig Wrightról már valószínűleg mindenki hallott, aki a Bitcoint is ismeri. Az ausztrál IT-szakember korábban éveken át azt állította, hogy ő maga Satoshi Nakamoto, aki a Bitcoint létrehozta. Ezt aztán egy bíróságon is megpróbálta érvényesíteni, de ott a bíró szerint nem állta meg a helyét az állítása. Olyannyira nem, hogy később aztán még az is felmerült, hogy dokumentumokat hamisított és hamis tanúskodott saját igaza érdekében. De hiába minden, Wright nem nyugszik. Most új pert indított a Bitcoinnal kapcsolatban. Október 11-én az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bíróságának ügyeket követő rendszeréből kiderült, hogy Wright jogi keresete a Bitcoin Core, a Bitcoin terjesztése mögött álló technológia és a Square ellen irányul.

Később az X-en tisztázta, hogy nem csak a Bitcoin Core fejlesztői ellen, hanem az összes kapcsolódó fél ellen is perel. Wright keresetében mintegy 911 milliárd fontot követel a Bitcoin Core-tól és a Square-től. Azt állítja, hogy úgy mutatták be a Bitcoint (BTC), mint a Satoshi Nakamoto által kitalált digitális eszköz valódi változatát. Figyelemre méltó, hogy Wright saját magát képviseli ebben az ügyben, „perben személyesen eljáró félként” azonosítva magát.

Craig Wright hosszasan magyarázza, miért perelt

Az X-en közzétett bejegyzésében Wright kifejezte, hogy hajlandó vitázni a Bitcoin Core bármely hivatalos képviselőjével. Hangsúlyozta, hogy ha a Bitcoin Core bizonyítani tudja, hogy ragaszkodik a Bitcoin eredeti, Nakamoto által felvázolt koncepciójához, akkor azonnal ejti a pereskedést. Wright azt állítja, hogy a legnagyobb kriptovaluta nem szolgálhatja a hatalmasok és gazdagok érdekeit.

Úgy véli, hogy Nakamoto a Bitcoint elektronikus készpénznek tervezte a kis, alkalmi tranzakciókhoz, ami egy jól meghatározott és dokumentált elképzelés. Ezután szólította fel a Bitcoin Core-t, hogy bizonyítsák elkötelezettségüket ezen elvek mellett. Ha a BTC Core azt akarja állítani, hogy ők a Bitcoin valódi folytatása, akkor ezt nyíltan és átláthatóan kell tennie, mégpedig az eredeti terv alapján. A bizonyítási teher az övék. Ha tényekkel és érvekkel tudják bizonyítani, hogy fenntartják a kis méretű, egyenrangú tranzakciók, a decentralizált, elektronikus készpénzrendszer elveit – akkor nem lesz szükség a pereskedés folytatására. Ezt állította Wright.

Szerinte a kérdés már nem arról szól, hogy ki az a Satoshi, hanem arról, hogy a BTC Core betartotta-e az eredeti, alapvető elveket. Ez a vita a Bitcoin tervezésének integritásáról szól, nem pedig a megalkotójának személyéről. Fontos megjegyezni, hogy egy brit bíróság korábban már döntött Wright ellen, kimondva, hogy nem ő a Bitcoin fejlesztője. Ezt az ítéletet követően Wright weboldalán egy jogi közlemény most már azt állítja, hogy ő nem Satoshi. A mostani per bejelentése azután történt, hogy Wright megfenyegette a MicroStrategy vezérigazgatóját, Michael Saylort. Wright szerint Saylor hamisan állította, hogy a BTC jelenlegi formájában megegyezik a Bitcoin Whitepaperrel.