A Bitcoin a leghosszabb oldalazó piac felé tart a felezési év történetében

A befektetők figyelme a következő bikafutásra irányul, miközben a 2024-es felezési év új korszakot nyitott a kriptovaluta árfolyammozgásában. A piac továbbra is küzd azért, hogy jelentős parabolikus felfelé irányuló mozgás induljon meg a felezés utáni „gyorsított” bikapiaci időszakban.

Már 285 nap telt el azóta, hogy a piac nem mutatott bikapiaci jeleket, ami a felezési évek történetében az egyik leghosszabb időszak. Amennyiben a következő 14 napban sem tapasztalunk kitörést, ez lenne minden idők leghosszabb oldalazó mozgása egy felezési év során – mutat rá Ki Young Ju, a CryptoQuant vezérigazgatója.

A CryptoQuant adatai szerint a 2020-as év volt a legjobb hozamindex szempontjából, amikor az árfolyamok 4,05 pontot értek el. Ezzel szemben 2016 volt a leggyengébb év, mindössze 2,26 ponttal. A 2024-es év eddig azonban alacsonyabb teljesítményt mutat, az oldalazó mozgások jellemzően uralják a piacot.

Minden idők leghosszabb újrafelhalmozási szakasza

Idén egy fontos mérföldkő is bekövetkezett: a kriptovaluta 15 éves történetében először ért el új csúcsot még a felezési esemény előtt.

A történelmi adatok szerint az elmúlt négy ciklusban a kriptovaluta nagyjából 240 nappal a felezés után érte el új csúcsait. Ez a tendencia azonban idén megszakadt, amikor a BTC ára március 14-én tetőzött, elérve a 73 737,94 dolláros árat, ami 260 nappal felgyorsította a felezés utáni bikapiacot.

A felezést követően bekövetkező többszöri korrekciók azonban 60 napra csökkentették ezt a gyorsulást – állítja a RektCapital nevű elemző és kereskedő. Az elemző szerint a piac olyan viselkedést mutat, amely arra utal, hogy a piac igyekszik tovább csökkenteni ezt a gyorsulási időszakot. Továbbá, az oldalazó kereskedés, amelyet az újrafelhalmozási időszak jellemez, már most a leghosszabb, amit 2016 óta tapasztalhattunk.

2023. október 11-éig az oldalazó mozgás már 176 napja tart, és még mindig várat magára az áttörés a 60 000 és 71 000 dolláros sávból. Ha ez a helyzet nem változik, a következő két hét határozza majd meg, hogy lesz-e emelkedés. Ha nem, akkor ez az év a leghosszabb oldalazó mozgással fogja zárni a felezési évek történelmét.

Kumulatív hozamindex és grafikonok

A CryptoQuant által közzétett grafikon egyértelműen ábrázolja a 2020-as és a 2024-es felezési évek kumulatív hozamindexét. A 2020-as évben a piac gyors és jelentős növekedést mutatott az év utolsó negyedévében, ahogy azt a lila vonal is jelzi. A kriptovaluta ebben az évben történelmi csúcsra emelkedett, míg 2024-ben eddig jóval alacsonyabb hozamokat tapasztalhattunk.

rekordhosszú oldalazás

A grafikonon látható különbségek rávilágítanak arra, hogy a 2020-as évben az árfolyam drámai növekedést mutatott a felezés után, míg 2024-ben az árfolyammozgások sokkal visszafogottabbak, és a hozamok alig haladják meg az alapszintet.

Az újabb felezési ciklusokban a 4. negyedév általában kritikus volt az árak drámai emelkedése szempontjából, de 2024-ben eddig elmaradt az ilyen robbanásszerű növekedés.

A következő két hét kritikus fontosságú lehet

A befektetők szoros figyelemmel kísérik, hogy a piaci trendek hogyan alakulnak a következő két hétben. Ha ebben az időszakban nem következik be kitörés az oldalazó mozgásból, akkor a felezési év leghosszabb oldalazó szakasza várható, ami új helyzetet teremthet a piacon.

A következő időszak jelentős mérföldkő lehet a piac számára, amely meghatározza, hogy a bikapiaci trend folytatódik-e, vagy az oldalazó mozgás tovább hosszabbodik.