Tényleg titkos UFO-programot rejtegethet az amerikai kormány?

Az elmúlt években egyre több olyan hír látott napvilágot, amely azt állítja, hogy az amerikai kormány szigorúan titkos UFO-programot működtet. Az egyik legújabb forrás egy kormányzati informátor, aki szerint létezik egy olyan különleges hozzáférésű program, amely az azonosítatlan légi jelenségek (UAP) technológiáinak visszaszerzésével és visszafejtésével foglalkozik. Ez a titkos művelet állítólag a Kongresszus tudta és felügyelete nélkül zajlik. De vajon valóban létezhet egy ilyen titok?

Új forrás fedi fel a titkos UAP-programot

Michael Shellenberger, független újságíró a Public című híroldalon tette közzé a hírt, miszerint egy új informátor lépett elő, aki szoros kapcsolatban áll egy szigorúan titkos kormányzati programmal. Az informátor szerint ez a program már évtizedek óta működik, és célja az UAP-technológiák felkutatása, visszaszerzése és visszafejtése. Az egyik legérdekesebb részlet az, hogy a programnak konkrét neve is van: „Immakulátus Konstelláció”. Az informátor állításai új lendületet adtak a spekulációknak a kormány titkos tevékenységeiről az azonosítatlan légi jelenségekkel kapcsolatban.

Ez egy megdöbbentő történet, amelyet szinte lehetetlen ellenőrizni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a bejelentő állításainak mögöttes témáját nem érdemes megvizsgálni.

Cikkében Shellenberger idézi a meg nem nevezett forrást, aki azt mondja: „A végrehajtó hatalom valószínűleg már évtizedek óta a Kongresszus tudta, felügyelete vagy felhatalmazása nélkül kezeli az UAP/NHI kérdéseit”.

Ez a kijelentés felvet egy fontos kérdést: képes-e az amerikai kormány egyáltalán fenntartani egy ilyen szélsőségesen titkos, még a kongresszusi felügyelet elől is elrejtett programot?

Tekintettel az olyan eseményekre, mint a Vault 7 nyilvánosságra hozatala és a CIA „fokozott kihallgatási technikáinak” felfedése a terrorizmus elleni háború során, valószínűnek tűnik, hogy ha létezne meggyőző bizonyíték a „nem emberi intelligencia” létezésére, az már felszínre került volna.

Ráadásul a bürokrácia puszta mennyisége, amely bármilyen kormányzati művelethez kapcsolódik, szinte lehetetlenné teszi egy titkos UFO-program elrejtését nemcsak a nyilvánosság, hanem a Kongresszus elől is.

A titkos UFO-program előzményei: David Grusch bejelentései

Ez az új bejelentés nem az első eset, hogy az amerikai kormány titkos UAP-programjáról szivárognak ki információk. 2023-ban David Grusch, a Légierő volt tisztje és hírszerzési szakértő azt állította, hogy a Védelmi Minisztérium elhallgatta a UAP-technológiák visszaszerzésével kapcsolatos információkat. Grusch hivatalos panaszt nyújtott be a Hírszerző Közösség Főfelügyelőségéhez (ICIG), amelyben kijelentette, hogy az amerikai kormány nem emberi eredetű járműveket talált, és ezeket eltitkolta a Kongresszus és a nyilvánosság elől.

Grusch szerint az amerikai kormány számos „egzotikus eredetű – nem emberi intelligenciának tulajdonított, akár földönkívüli, akár más módon ismeretlen – járművet talált, egyedi járműmorfológiájuk, anyagtudományi elemzéseik, valamint jellegzetes atomi elrendezéseik és radiológiai jelzéseik alapján”.

A volt hírszerzési szakértő később eskü alatt megismételte ezeket az állításokat a kongresszus nemzetbiztonsági, határ- és külügyi albizottsága előtt tett vallomásában.

Ezek a kijelentések nagy port kavartak, és arra ösztönözték a Kongresszust, hogy hivatalos meghallgatásokat tartsanak az ügyben. Az új informátor, aki Shellenbergerhez fordult, még tovább megy: ő nemcsak a technológiák visszaszerzéséről beszél, hanem arról is, hogy ezt egy olyan program irányítja, amely teljes mértékben rejtve maradt a Kongresszus előtt.

Történelmi példák a titoktartásra: az 51-es körzet és más titkos programok

A titkos programok nem idegenek az amerikai kormány számára. Az 51-es körzet talán az egyik legismertebb példa, amely körül hosszú évtizedek óta folynak találgatások és viták. Az 51-es körzetben végzett kísérletek és titkos katonai műveletek nagy része a hidegháború idején zajlott, és bár számos elmélet született, a kormány évtizedekig tagadta, hogy bármi különös történne a területen. Az 1990-es évek közepén volt dolgozók perelték be az amerikai kormányt, miután azt állították, hogy mérgező vegyi anyagoknak voltak kitéve a titkos kísérleti helyszínen.

A per során az amerikai kormány az államtitok kiváltságára hivatkozott, és tagadta, hogy a területen végzett tevékenységek nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenének. Végül Bill Clinton elnök végrehajtási rendeletet írt alá, amely mentesítette az 51-es körzetet a szövetségi környezetvédelmi törvények alól. Ez a lépés megmutatta, hogy az elnöki végrehajtási rendeletek hatalmas mozgásteret biztosítanak az elnök számára titkos információk és programok védelmére.

A végrehajtó hatalom titkos hatáskörei

Az amerikai elnök jogkörébe tartozik a titkos információk kezelése és minősítése. Az elnöknek jogában áll végrehajtási rendeleteket kibocsátani, amelyekkel titkosíthatja vagy titkosítás alól feloldhatja az információkat, különösen a nemzetbiztonsággal kapcsolatos kérdésekben. Az amerikai titkosítási rendszer az elnöki végrehajtási hatáskörből ered, amely jelentős mérlegelési jogkört biztosít az elnök számára.

Az információk titkosítása lehetővé teszi, hogy a kormány bizonyos programokat évtizedekig elrejtsen a nyilvánosság és a Kongresszus felügyelete elől. A végrehajtó hatalom ezen eszközei révén elméletileg lehetséges lenne egy UAP-program titkos kezelése is.

Miért nehéz egy ekkora titkot megőrizni?

Bár a végrehajtói hatalom lehetőséget biztosít titkos programok működtetésére, a modern világban ez egyre nehezebbé válik. A digitális korszak átláthatósága, a szivárogtatások gyakorisága és az információs technológiák fejlődése jelentősen megnöveli annak az esélyét, hogy a titkok idővel napvilágra kerülnek. Az olyan esetek, mint Edward Snowden kiszivárogtatásai vagy a Wikileaks által nyilvánosságra hozott dokumentumok, megmutatták, hogy még a legszigorúbban titkosított programok is veszélyben lehetnek.

Egy UAP-program, amelyet több kormányzati szerv és hivatal közreműködésével kezelnek, rendkívül bonyolult lenne titokban tartani. Az ilyen programok fenntartása számos ember részvételét igényli, ami növeli a kiszivárogtatások esélyét. A modern médiakörnyezet és a fokozódó nyomás miatt egy ilyen titok hosszú távú megőrzése egyre kevésbé tűnik valószínűnek.

Mi történne, ha kiderülne a titok?

Ha egy ilyen program létezése kiderülne, az hatalmas politikai és társadalmi következményekkel járna. Az amerikai közvélemény szembesülne azzal, hogy az elnöki hatalom milyen kiterjedt, és hogy a végrehajtó hatalom képes volt évtizedeken keresztül eltitkolni információkat a Kongresszus és a nyilvánosság elől. Ez valószínűleg alkotmányos válságot idézne elő, és átalakítaná a végrehajtói hatalommal kapcsolatos jogi kereteket.

Egy ilyen felfedezés az amerikai politikai rendszer alapjait is megrengetné. A kongresszusi politikai ellenfelek valószínűleg gyorsan lépnének, hogy korlátozzák az elnöki hatalmat, és új törvényeket fogadnának el a végrehajtói hatalom megfékezésére. Az elnöki hivatal szerepe is átalakulhatna, és nagyobb figyelem irányulna a nemzetbiztonsági kérdések kezelésére.

Összegzés: Lehetséges egy titkos UFO-program?

Bár nincs közvetlen bizonyíték egy ilyen titkos program létezésére, a történelmi példák azt mutatják, hogy az amerikai kormány képes lehetett titokban tartani bizonyos programokat. A végrehajtói hatalom jelentős mozgástérrel rendelkezik a nemzetbiztonsági információk titkosításában, és a technikai lehetőségek révén elképzelhető, hogy egy ilyen UAP-program létezhet anélkül, hogy a Kongresszus vagy a nyilvánosság tudomást szerezne róla.

Mindazonáltal a modern információs világ és a kiszivárogtatások gyakorisága miatt egyre nehezebb fenntartani ekkora titkokat. Ha egy ilyen program létezne, és kiderülne, az súlyos politikai következményekkel járna, és alapjaiban rengetné meg a kormányzati struktúrába vetett bizalmat. Az amerikai közvélemény valószínűleg komoly változtatásokat követelne az elnöki hatalom korlátozására, valamint a titkos információk átláthatóságának biztosítására.

Az UFO-kkal és az azonosítatlan légi jelenségekkel kapcsolatos kérdések továbbra is rengeteg spekulációt szülnek, és a végső válaszok még váratnak magukra. Azonban a történelmi példák és a titoktartási mechanizmusok megmutatják, hogy egy ilyen program akár létezhet is, még ha bizonyítékok nélkül egyelőre a találgatások világában is maradunk.