Dél-Korea a válások során már felosztható vagyonként ismeri el a Bitcoint

A válások során mostantól a digitális eszközök, például a Bitcoin is felosztható vagyonnak számítanak Dél-Koreában, lehetővé téve a házastársak számára ezek igazságos megosztását a vagyonmegosztás részeként.

Digitális eszközök felosztása a házasság felbontásakor

Dél-Koreában a Bitcoin és más kriptovaluták mostantól a válások során felosztható vagyonnak számítanak, amelyet a házastársak között lehet megosztani a válási eljárás során. A 2023. decemberében bevezetett új szabályozások alapján a válás során a kriptovaluták is beletartoznak a felosztandó vagyonba, és a felek kérhetik a bíróságot, hogy vizsgálja meg a másik fél digitális vagyonát.

Hogyan működik a vagyon felosztása?

A koreai polgári törvénykönyv értelmében mind az anyagi, mind pedig az immateriális javak – ideértve a kriptovalutákat is – felosztásra kerülnek. Az egyik legfontosabb tényező a blokklánc technológia átláthatósága, amely lehetővé teszi a tranzakciók visszakövetését. Annak ellenére, hogy a kriptovaluták anonim jellegűek, a bíróság meg tudja követelni a kriptotőzsdéktől a felhasználói számlaadatok kiadását, így könnyebben fel lehet deríteni a titkosított eszközöket is.

Opciók a kriptovaluta felosztására

A párok többféle módon oszthatják fel a kriptovalutákat válás esetén. Az egyik lehetőség, hogy készpénzre váltják a Bitcoin vagy más kriptovalutát, és így osztják fel azt. A másik megoldás, hogy közvetlenül megosztják egymás között a kriptovaluta tokeneket. Ez különösen fontos azokban az esetekben, amikor a kriptovaluta értéke jelentős mértékben megnövekedett a házasság ideje alatt.

A nyilvánosságra hozatal és az átláthatóság

A Dél-Koreában hozott új jogszabályok célja a pénzügyi átláthatóság növelése, különösen a kriptovaluták terén. 2023 decemberében törvényt fogadtak el, amely előírja, hogy a magas rangú köztisztviselők kötelesek nyilvánosságra hozni kriptovaluta-birtoklásukat 2024 júniusától. Ezt a törvényt a Kim Nam-kuk körüli botrány után vezették be, amikor kiderült, hogy a politikus 4,5 millió dollár értékű Wemix tokent rejtett el. A botrány rámutatott az adóelkerülés és az összeférhetetlenség veszélyeire, valamint a kriptoeszközök átláthatóságának hiányára​.