Miniszterelnök lett Justin Sun

A különleges mikroállamok egyike a világon a Liberland Szabad Köztársaság. A magát mikroállamnak valló csoportosulás egy Szerbia és Horvátország közötti, nemzetközileg vitatott jogállású terület, a Vörösmart közelében fekvő 7 km2-es sziget területére tart igényt. Ez egy olyan terület, amely Horvátország szerint Szerbia része, utóbbi viszont nem tart rá igényt. A legtöbb ilyen állam igazából sosem jut túlságosan messzire, inkább megmarad turisztikai látványosságnak, Wikipedia érdekességnek. Viszont most Liberland emelte a tétet. A jobboldali liberálisok által 2015-ben kitalált, elméletben létező mikroállam bejelentette, hogy Justin Sunt, a TRON alapítóját választotta meg miniszterelnöknek. De hogy ez mit is jelent Sun számára? Valójában túl sok mindent nem.

Liberland új arca Justin Sun lett

Liberland létezését senki enem ismeri el, sőt néhány „állampolgárát” már le is tartóztatták birtokháborításért, amikor megpróbáltak bejutni a területre. A Liberland alapítói azonban azt állítják, hogy már 1000-nél is több állampolgárt avattak digitálisan, és hogy folyamatosan építkeznek egy libertárius utópia létrehozása felé. Azt nem tudni, hogy pontosan mit is jelent ez az utópia, mert a mikroállam weboldalának „Törvények” szekciója jelenleg üres. Egy korábbi Reddit-poszt szerint korábban olyan pontokat tartalmazott a szekció, mint a kábítószerekre és lőfegyverekre vonatkozó nulla korlátozás, valamint a 13 éves beelegyezési korhatár. Liberland megkísérelte magát kriptoparadicsomként is reklámozni, amely saját blokklánc-hálózatán működteti a kormányzati műveleteket és kriptobarát jogszabályokat fogad el. Azt hirdette, hogy decentralizált hiperdemokráciát hoz létre a polgárok számára a láncon belüli szavazási mechanizmusokon keresztül. A Reuters tavalyi jelentése szerint Liberland pénztartalékainak 99%-át Bitcoinban tartja.

Justin Sun miniszterelnökként mostantól a Liberland tényleges megvalósítását célzó kampány középpontjában áll. Az új cím a kriptoalapító korábbi pozícióját váltja fel. Sun ugyanis tavaly elvesztette a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) nagyköveti posztját a kis karibi szigetország, Grenada képviseletében. Az a szerepkör az Őexcellenciája címmel is járt, amelyet Sun lelkesen tett fel a közösségi fiókjaiba, és a mai napig használ. Célja új szerepében, hogy népszerűsítse a kis kormány koncepcióját és inspirálja a világ nemzeteit a libertárius ideák befogadására.