Egyre több befektetési alap fektet kriptóba a szabályozási átláthatóságnak hála

A kriptovaluták iránti érdeklődés folyamatosan növekszik a hagyományos befektetési alapok körében, részben a növekvő szabályozási átláthatóságnak és az Egyesült Államokban, illetve Ázsiában elindított Bitcoin és Ether ETF-eknek köszönhetően.

Az Alternative Investment Management Association (AIMA) és a PwC közös felmérése szerint a hedge fundok 47%-a rendelkezik kitettséggel a digitális eszközök irányában, szemben a 2023-ban mért 29%-kal és a 2022-es 37%-kal.

A kriptovaluták szerepe a hedge fundokban

A felmérés alapján a kriptovaluták térnyerése a hedge fundok portfóliójában egyre meghatározóbb. A megkérdezett alapok 67%-a megtartja jelenlegi kriptovaluta-befektetéseit, míg 33%-uk tervezi növelni azokat. Ahogy James Delaney, az AIMA vezetője megjegyezte: „Ez a pozitív trend egyre nagyobb bizalmat tükröz a digitális eszközök iránt, amit a globális szintű szabályozási tisztaság is elősegít.” Ez a szabályozási háttér olyan alapot teremtett, amely növeli az eszközosztály iránti bizalmat, különösen a nagy árfolyamingadozások miatt.

Derivatívák előtérben, spot piaci kereskedés visszaesése

A hedge fundok egyre kifinomultabb eszközöket alkalmaznak a kriptovaluta-piacon, ami a derivatívák növekvő használatában is megmutatkozik. Míg 2023-ban az alapok 38%-a kereskedett derivatívákkal, addig ez az arány 2024-re 58%-ra nőtt. A spot piacon végzett kereskedés viszont visszaesett, mindössze 25%-ra, szemben az előző évi 69%-os csúccsal. Edward Chin – a Parataxis Capital Management társalapítója – úgy véli, hogy a kriptopiac kevésbé hatékony, mint a hagyományos pénzügyi piacok. Éppen ezért, a megfelelő befektetési stratégiákkal itt nagyobb hozamok érhetők el.

„Egyes arbitrázs stratégiák, amelyek a hagyományos piacokon csak 5-10%-os hozamot hoznak, itt akár 20-30%-os nyereséget is eredményezhetnek” – nyilatkozta.

Az ETF-ek jövője és a kriptovaluta-piac kihívásai

Bár a Bitcoin és Ether ETF-ek új lehetőségeket kínálnak a befektetőknek, a hedge fundok kétharmada nem tervezi beépíteni ezeket a stratégiájába. A felmérés szerint azok a hedge fund menedzserek, akik jelenleg nem fektetnek be kriptovalutákba, 76%-uk a következő három évben sem tervez ezen változtatni. Ennek egyik fő oka, hogy a digitális eszközök nem szerepelnek a befektetési alapok hivatalos stratégiájában vagy befektetési irányelveiben.

A hedge fundok számára a kriptovaluták piaca továbbra is kihívásokkal teli, de egyre többen látják benne a hosszú távú potenciált. Az átlátható szabályozási környezet, valamint az egyre kifinomultabb stratégiák révén azonban a jövőbeni növekedés valószínűsíthető.