A kriptotanácsadáson szigorít a magyar kormány

A kormány új rendelete szerint a kriptotanácsadóknak minimum egy év releváns szakmai tapasztalattal kell rendelkezniük a pénzügyi, a biztosítási vagy a kriptoszektorban.

Szerda este a Magyar Közlönyben napvilágot látott egy új rendelet, amely szigorúbb feltételeket állapít meg a kriptovalutákkal kapcsolatos tanácsadást végzők számára. A jövőben a tanácsadóknak legalább egy évnyi tapasztalattal kell rendelkezniük, a kriptók, a pémzügyi szektor, vagy a biztosítási iparág területén. Azt, hogy az adott tapasztalattal lehet-e kriptotanácsadást folytatni, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozza meg.

Fontos megjegyezni, hogy az új rendelet szerint a tanácsadók releváns képzettséggel is kell, hogy rendelkezzenek. Ezek közé tartozik a felsőfokú végzettség informatikai, gazdasági vagy jogi területen, illetve a szakképesítés ezen területek valamelyikében, de az is végezhet kriptovalutákkal kapcsolatos tanácsadást, aki a középfokú végzettsége mellett rendelkezik valamilyen speciális szakmai képesítéssel, például befektetési termékekhez kapcsolódó végzettséggel.

A rendelet a kihirdetés után nyolc nappal fog életbe lépni, így a kriptotanácsadóknak és az őket foglalkoztató cégeknek is érdemes lesz felkészülniük a változásokra.

„Rendkívül kockázatos a fogyasztóknak a bitcoin” – továbbra sem kriptopárti az MNB

Annak ellenére, hogy az év elején egy kriptopárti törvénytervezet látott napvilágot, a Magyar Nemzeti Bank továbbra is nagyon óvatos a kriptovalutákkal, és óva inti a magyar állampolgárokat a használatától.

„A bitcoinnal kapcsolatos fogyasztói kockázatok immár kézzelfoghatóvá váltak itthon. E virtuális fizetési eszköz ára kiszámíthatatlanul változik, a fizetési rendszer felügyelet, garanciális és kárviselési szabályok nélkül működik.” – áll az MNB „Rendkívül kockázatos a fogyasztóknak a bitcoin” című közleményében.

Emellett a Magyar Nemzeti Bank egy másik bejegyzésében arról ír, hogy felelősségi előírások hiányában nem ajánlják, hogy a magyar fogyasztók BTC-t vásároljanak:

„A kriptoeszközök kockázatosnak számítanak, még akkor is, ha egy vagy több ország hivatalos fizetőeszközéhez vagy valamilyen más eszközhöz kötik őket. Fizetési probléma, visszaélés, lopás és hasonló tisztességtelen magatartások esetén nem védik a fogyasztókat betét- vagy befektetővédelmi garanciaintézmények. Hiányoznak a szektor specifikus felelősségi és kárviselési előírások is.”

Ennek ellenére egyre inkább nő a magyar kriptoszektor, amit az is jól mutat, hogy október 11. és 13. között megrendezésre kerül Magyarország első bitcoin konferenciája, a Bitcoin Miskolc.