Mennyibe kerül az elektromos autó töltése Európában?

Az elektromos autók népszerűsége egyre növekszik, de nem mindegy, hogy mennyibe kerül a töltésük az egyes országokban. Európa-szerte jelentős különbségek tapasztalhatók az árakban, attól függően, hogy az adott ország milyen energiaforrásokat használ, milyen magasak az energiaárak, illetve a vonatkozó adók.

Az elektromos autók töltésének költsége Európában

A 2024-es adatok szerint a legtöbb európai országban a nyilvános töltőállomásokon való töltés ára 100 kilométerre vetítve 5 és 10 euró között mozog. Az adatokat a Tesla Model 3 töltési költségei alapján számították, nyilvános, gyors DC-töltőállomásokat figyelembe véve.

töltési kötlség grafikon

Az olyan országokban, mint Izland, Portugália és Finnország, kiemelkedően alacsony töltési költségek tapasztalhatók. Izlandon mindössze 2,9 euróba kerül 100 kilométer megtétele egy elektromos autóval, míg Portugáliában 3,2 euró, Finnországban pedig 4,6 euró az átlagos töltési költség. Izland esetében ez a megújuló energiaforrások széles körű használatának köszönhető.

Az árak megugrása Norvégiában és Szlovéniában

Ezzel szemben Norvégia és Szlovénia jóval magasabb költségekkel szembesül. Norvégiában a töltés ára eléri a 17 eurót, ami 25%-kal magasabb, mint az európai uniós átlag. Ez részben annak köszönhető, hogy az energiaárak itt magasabbak, illetve az energiaforrások változékonysága is nagy szerepet játszik.

Miért ilyen nagyok az eltérések?

A különbségek egyik fő oka az energiaforrások összetétele és az energiaárak. Azok az országok, amelyek nagy mértékben támaszkodnak megújuló energiaforrásokra, általában alacsonyabb töltési költségekkel rendelkeznek. Ezzel szemben azokban az országokban, ahol az energiaimport meghatározó, mint például Németországban, jelentősen magasabb árakat tapasztalhatunk.

A különbségekben az adórendszer is szerepet játszik: azokban az országokban, ahol magasabb adók terhelik az elektromos áramot, a töltési költségek is magasabbak lesznek.

Az elektromos autók elterjedése Európában

Európa az elektromos autók elterjedésében is élen jár. Norvégiában például 2023-ban az összes eladott autó 80%-a elektromos volt. A régió gazdasági ereje és a megújuló energiaforrások széles körű használata lehetővé teszi, hogy Európa jelentős előrelépéseket tegyen az elektromos autók töltési infrastruktúrájának kiépítésében.