Erős geomágneses vihar várható: Mire számíthatunk?

A NASA és a NOAA űridőjárás-előrejelzési központja (SWPC) figyelmeztetett, hogy október 10-én egy erős (G4-es szintű) geomágneses vihar éri el a Földet. Ez a jelenség egy szupergyors koronakitörés (CME) következménye, amely a Napból származik, és várhatóan több kritikus infrastruktúra működésére is hatással lehet.

Mi okozza a geomágneses vihart?

A koronakitörések a Nap külső rétegéből, a koronából indulnak ki, és hatalmas energiájú töltött részecskék formájában áramlanak az űrbe. A jelenlegi kitörés előrejelzése szerint a részecskék 1200–1300 km/s sebességgel haladnak a Föld felé. Ezek a részecskék erős mágneses mezőt hordoznak magukkal, amely képes megzavarni a Föld mágneses terét, és befolyásolhatja az elektromos rendszereket, például az áramellátást és a műholdas kommunikációt.

A geomágneses vihar hatásai

A G4-es szintű geomágneses viharok komoly kihívásokat jelentenek az elektromos hálózatok számára, különösen a magasabb földrajzi szélességeken, mint Észak-Amerika vagy Észak-Európa. Az ilyen erősségi besorolású viharok során gyakran tapasztalható áramkimaradás, feszültségingadozás, sőt, súlyosabb esetekben a transzformátorok károsodása is előfordulhat. Emellett a viharok hatással vannak a rádiókommunikációra és a műholdas rendszerekre is, ami a GPS és a légi navigáció pontosságát is ronthatja. Az ilyen jelenségek zavarhatják a légiforgalmat, a hajózást, és akár a műholdak érzékeny elektronikáját is megrongálhatják, ami komoly kihívást jelenthet a mindennapi kommunikáció és technológiai rendszerek számára.

geomágneses vihar táblázat

A mellékelt képen a geomágneses viharok erősségi szintjei láthatók, G1-től G5-ig besorolva. A különböző szintek bemutatják, hogy milyen hatások várhatók a Földön.

A sarki fény (Aurora Borealis) látványa

A geomágneses viharok gyakran látványos sarki fényt idéznek elő, különösen, ha erősebb aktivitás tapasztalható. Az SWPC előrejelzése szerint a közelgő vihar hatására a sarki fény az Egyesült Államok középső és keleti részein is látható lehet. Ez kiterjedhet a Csendes-óceán északnyugati térségére, valamint a Közép-Atlanti régióra, ahol a jelenség rendkívüli fényjátékot nyújthat a megfelelő időjárási viszonyok mellett.

Összegzés

A geomágneses viharok jelentős hatással lehetnek mindennapi életünkre, különösen az energiahálózatokra és a kommunikációs rendszerekre. Bár az ilyen események ritkán vezetnek súlyos fennakadásokhoz, mindig érdemes előre felkészülni a lehetséges zavarokra.