60 000 dollárig süllyedt a Bitcoin, 2020-ban lefoglalt Ponzi-tokenek kerültek tőzsdékre

Szerdán is folytatódott a kriptovaluták gyengülése. Miközben az amerikai tőzsdeindexek és részvények új csúcsokra értek, a digitális eszközök piaca továbbra is folytatja oldalazását. A befektetők által várt uptober és a historikusan erős negyedik negyedév egyelőre azonban várat magára.

Az esés hátterében a 2019-es Plustoken Ponzi-sémához kapcsolódó kriptovaluták megmozgatása állt. A kriptotárca és befektetési platform több mint 4 milliárd dollár értékben csalt ki kriptovalutákat a felhasználóktól, most azonban jelentős készleteket mozgattak tőzsdére eladási céllal ugyanezek a csalók.

A PlusToken-botrány

A PlusToken kriptovaluta pénztárca és befektetési platform 2018-ban indult el. Az ígéretes hozamokat kínáló projekt Bitcoin, Ethereum és más digitális valuták lekötéséért járt. A platformról azonban hamar kiderült, hogy egy piramisjátékot működtet, ahol a korai befektetők hozamait az új belépők lekötéséből finanszírozzák.

A PlusToken hatalmas népszerűségre tett szert Kínában, és becslések szerint több mint 4 milliárd dollár értékben gyűjtöttek össze kriptovalutákat. Az üzemeltetők azonban 2019-ben teljesen eltűntek. Őket 2019 júniusában a kínai hatóságok azonosították és letartóztatták.

A PlusToken által okozott veszteségek és a manipulált piacok hatása komoly következményekkel járt, mivel a bűnözők jelentős mennyiségű Bitcoint adtak el a feketepiacon. A kínai hatóságok 2020 novemberében jelentős mennyiségű kriptovalutát szereztek vissza az üzemeltetőktől, értékesítésük pedig most kezdődött el igazán.

Tovább korrigál a Bitcoin árfolyama

A Bitcoin BTC Price BTC Price (BTC) árfolyama európai idő szerint szerda este megközelítette a 60 000 dolláros lélektani támaszt. A világ vezető kriptovalutája 2,4%-os esést produkált az elmúlt 24 órában, míg az Ethereum ETH Price ETH Price (ETH) közel 3,5%-ot.

Az esés hátterében a PlusToken Ponzi-szisztémához kapcsolódó, lefoglalt kriptovaluták értékesítése áll. A 2020 végén lekapcsolt és visszaszerzett eszközöket a hatóságok átmozgatták a különböző tőzsdékre, értékesítésük pedig jelentős nyomást gyakorolt a piacra.

Az egyik megfigyelő a lefoglalt BTC, DOGE és XRP mellett arra lett figyelmes, hogy az elmúlt 24 órában mintegy 7000 ETH-et értékesítettek tőzsdén, ami a hatóságok eladási szándékát erősítik meg.

Történelmi csúcson az S&P 500 index

Annak ellenére, hogy döcögősen indul az október a kriptovaluták számára, az amerikai indexek és részvények a szeptemberi kamatvágás óta új fokozatba kapcsoltak. Az S&P 500 0,7%-t, a Nasdaq 100 0,8%-ot, a Dow Jones Ipari Átlag pedig több mint 1%-ot erősödött a szerdai kereskedési napon.

Miközben az S&P 500 megközelítette az 5800 pontos értéket, a 10 éves amerikai kincstári kamatok kéthavi csúcsra rúgtak. A 4,08%-os kamatot kínáló kockázatmentes papírok most jutottak túl a szeptemberi FOMC ülésen hozott döntéseken.

Az S&P 500 tőzsdeindex alakulása, forrás: Google Finance

A Federal Reserve tisztségviselői végül 50 bázispontos kamatcsökkentést szavaztak meg, ugyanakkor többen a 25 bázispont mellett tették le a voksukat. A CME FedWatch Tool szerint 85% esély mutatkozik arra, hogy a novemberi ülésen további 25 bázisponttal csökkentsék a most 4,75 – 5%-os alapkamatot. Két ülés maradt hátra az évből, a piac pedig leginkább a 4,25 – 4,50%-os alapkamatot árazza, vagyis a novemberi kamatvágást követheti még egy decemberi is.

A várható kamatcsökkentés a decemberi FOMC ülésen, forrás: CME Group