Az ír hatóságok nem férnek hozzá 378 millió dollárnyi lefoglalt BTC-hez

Az ír Criminal Assets Bureau (CAB) még 2019-ben foglalt le jelentős mennyiségű Bitcoin egy kábítószer-kereskedőtől, amihez a szervezet jelenleg nem tud hozzáférni.

A lefoglalás időpontjában a BTC értéke 56 millió dollárt tett ki, amit Clifton Collins bűnözőtől tulajdonítottak el. Miután a rendőrség felfedezte, hogy kannabiszt termesztett otthonában, lecsaptak a kereskedőre. Collinst a bűnözésből származó jövedelemről szóló törvény értelmében kötelezték a Bitcoin átadására a CAB-nak, és az eszközök befagyasztását is elrendelték, hogy megakadályozzák annak átutalását valaki más részére.

A nemrég napvilágott látott hírek szerint a CAB az elmúlt négy évben nem tudott hozzáférni a 12 különböző tárcában tárolt Bitcoinhoz, ezen négy év alatt a BTC ára pedig 9000 dollárról 62 000 dollár körré tudott emelkedni. Ez azt jelenti, hogy a lefoglalt kriptovaluták értéke jelenleg 378 millió dollárt tesz ki.

Collins még 2011-ben fektetett Bitcoinba a gyógyszerüzletéből származó nyereséggel, amikor a kriptovaluta árfolyama 0,30 és 29 dollár között mozgott. Állítása szerint a tárcáinak seed phrase-it tartalmazó dokumentumot egy horgásztáskában rejtette el Co Galwayben. A táska azonban elveszett, ami az otthonába történt betörést követően veszett el, bár a letartóztatását követő kipakolás is okozhatta az eltűnését.

A lefoglalt Bitcoin eladása

A bűnözőktől lefoglalt Bitcoin, amennyiben hozzá tudnak férni, jelentős bevételt jelent a kormányok számára. Németország többször is értékesített különböző eljárások során lefoglalt Bitcoinokat. Ilyen volt azon eset is, mikor év elején a kormány mintegy 2,6 milliárd euró (2,9 milliárd dollár) értékben adott el lefoglalt Bitcoint, ami jelentős hatással volt a kritovaluta árfolyamára.

2020-ban az amerikai szövetségi rendőrök 4 041 BTC-t értékesítettek, amelyeket több ügy eredményeként tudtak lefoglalni. Az akkor 40 millió dollárt érő készlet mai árakon több mint 250 millió dollárt ért volna.