Továbbra is magas szinten vannak a bitcoinbefektetésre kínált kamatok

A bitcoinbefektetésekre kínált ultramagas kamatok akár arról is árulkodhatnak, hogy visszatérőben van a bikapiac. Mind a centralizált tőzsdék, mind a defi-projektek ritkán látott hozamokkal próbálják meg befektetésre bírni a felhasználóikat.

A ZeroLend kísérleti defi-platform például felelőtlenül magas, 61%-os APR-t kínál a Lombard BTC-re. Ez egy bitcoint követő tokenre, amelynek értéke nagyjából megegyezik a vezető kriptovalutájéval.

A bitcoin proof-of-work konszenzusmechanizmust használ, vagyis a BTC-ket nem lehet natív módon lekötni, hogy hozamot termeljenek. Egyes szolgáltatók, mint például az M2, a WireX vagy a CoinHold mégis 8%-os megtérülést kínál, míg az EarnPark 15%-ot ad a befektetések után. Egyes, kevésbé ismert platformok még ennél is magasabb APY-t ígérnek.

Egy sor protokoll „daisy chain”-elésével – beleértve az Ethereumot, a ZeroLendet, a Lombardot, a Contangót és a Babylont – a bitcoinbefektetők elképesztő megtérülésre tehetnek szert, ha minden a terv szerint alakul.

De míg az amerikai dollár és más fiat valuták általában rendelkeznek egy kockázatmentes megtérülési rátával, addig a kriptovaluták esetében ilyen nincs. A hagyományos letétkezelők és defi-platformok mégis nem ritkán két számjegyű megtérüléssel csalogatják a felhasználókat.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy az ilyen magas hozamok komoly kockázatot rejtenek magukban. A múltbéli kudarcok – például a Celsius, Voyager és Gemini Earn összeomlásai – szolgáljanak mindenki számára intő példaként. A magas hozamokat ígérő bitcoinbefektetések nem mindig váltják be a hozzájuk fűzött reményeket.