Rekordszinten az aktív Solana tárcák száma, még sincs ok az örömre?

A Solana blokklánca jelentős mérföldkövet ért el. A hálózat havi aktív tárcáinak száma meghaladta a 100 milliót, amely új rekordot jelent.

Az Artemis Terminal adatait figyelembe véve drasztikus a növekedés, hiszen 2024 elején ez a szám mindössze 509 000 volt. Míg a növekedés látványos, a mögöttes adatok arra utalnak, hogy a tárcák jelentős része valójában üres.

Mi áll az üres tárcák mögött?

A Hello Moon adatszolgáltató jelentése szerint az elmúlt hónapban több mint 86 millió felhasználói tárcáról volt elmondható, hogy nem tartalmazott egyetlen SOL-t sem. Ezenkívül 15,5 millió tárcában kevesebb mint 1 SOL volt, valamint 1,5 millió tárcában kevesebb, mint 10 SOL. Justin d’Anethan, a Keyrock ázsiai fejlesztési vezetője úgy véli, hogy az alacsony értékű tárcák jelentős száma arra utal, hogy nem minden tevékenység teljesen organikus vagy legitim. Sokan spekulálnak arról, hogy a Solana hálózat aktivitásának egy része botok által generált, amelyek mesterségesen felfújják a hálózat használati adatait.

Solana aktív felhasználók grafikon

Botok szerepe a hálózat aktivitásában

Dan Hughes, a Radix DLT alapítója szerint a botok olcsón és könnyen létrehozhatnak új címeket, amelyek tranzakciókat bonyolítanak egymással, mesterségesen növelve az aktív címek számát. A centralizált tőzsdék (CEX) vagy DeFi szolgáltatások köztes címek használatát is gyakran alkalmazzák, amelyek hozzájárulhatnak a nulla egyenlegű tárcák magas számához. Amikor például egy felhasználó a tőzsdéken keresztül küld pénzt, a tőzsdék proxy címeket hoznak létre, amelyek ideiglenesen tárolják a felhasználók pénzét, mielőtt azokat egy központi tárcába utalják.

Új tokenek és fiókok növekedése

Bár a Solana hálózat felhasználói tárcáinak jelentős része üres vagy nagyon kevés SOL-t tartalmaz, más mutatók mégis jelentős aktivitást jeleznek. Az SPL tokenek napi kibocsátása, amely egy ideig visszaesést mutatott szeptemberben, a hónap végére újra növekedni kezdett. Ez azt jelenti, hogy szeptember 26. óta a Solana hálózaton naponta több mint 17 000 új tokent hoztak létre, ami a hálózat fejlesztési aktivitásának növekedését jelzi.

Ezzel párhuzamosan a felhasználói fiókok száma is drasztikusan emelkedett. Október 8-án a Solana több mint 10 millió új fiókot hozott létre egyetlen nap alatt, ami kétszerese volt a megelőző napi számoknak. Ez a trend arra utal, hogy a hálózat bővül, és egyre több felhasználó vagy fejlesztő hoz létre új fiókokat a Solana ökoszisztémában.

Vita a Solana hálózatának valódiságáról

A Solana teljesítménye gyakran vita tárgyát képezi. Sokan úgy vélik, hogy a hálózat olcsósága és magas tranzakciós kapacitása vonzza a botokat, amelyek mesterségesen felfújják a felhasználói aktivitást. Hughes szerint könnyű és olcsó hamisítani a felhasználói aktivitást a Solana hálózatán, például azáltal, hogy kis értékű tranzakciókat hajtanak végre proxy címekkel.

Austin Federa, a Solana Foundation stratégiai vezetője korábbi interjújában elmondta, hogy bár a botok által generált tranzakciók alacsonyabb gazdasági értéket képviselnek, ezek is valós tranzakciók, amelyek hozzájárulnak a hálózat tevékenységéhez. „Ez a Solana hálózat lényege: rengeteg olyan dolog van, ami gazdaságilag nem életképes az Ethereum ökoszisztémában, de a Solana hálózaton lehetséges” – nyilatkozta Federa.

Solana tranzakciós díjak és a hálózat inflációs stratégiája

A szeptember végén tapasztalt változások ellenére a Solana hálózat tranzakciós díjai továbbra is rendkívül alacsonyak, mindössze 0,02 dollár körül mozognak, ami jóval kedvezőbb, mint az Ethereum 3 dolláros medián gázdíja.

Solana gázdíjak

A Solana hálózat egyik legfontosabb mechanizmusa az infláció kezelésére a tranzakciós díjak elégetése. A begyűjtött díjak 50%-át elégetik, ezáltal csökkentik a hálózat inflációját, amit a validátoroknak fizetett jutalmak generálnak. Ha a hálózat iránti kereslet tovább nő, több díjat fognak elégetni, így elméletileg csökkenhet az infláció, mivel kevesebb új kibocsátásra lesz szükség a validátorok jutalmazására.

A Solana tehát továbbra is vonzó hálózat marad, különösen a gyors tranzakciók és alacsony költségek miatt, ám a botok jelenléte és az üres tárcák magas száma kérdéseket vet fel a valódi felhasználói aktivitásról.