Katonai titkokat szivárogtattak ki a dél-koreai hadseregből kriptóért cserébe

A dél-koreai kormány vizsgálatot indított azokkal a katonákkal kapcsolatban, akik állítólag a hadseregben használt jelszavaikat hitelfedezetként használták kriptó vásárlásához, így potenciálisan katonai titkokat szivárogtattak ki. Emellett 29 további esetet is feltártak, amikor a fegyveres erők bizalmas információi veszélybe kerültek.

Ezek közé tartozik egy olyan százados esete is, aki „titkos dokumentumokat továbbított a különleges erők egyik dandárjának háborús küldetéseiről”.

A TVChosun jelentése szerint a százados elküldte az adatokat egy magánszemélynek, aki „48 millió won (körülbelül 35 700 dollár) értékű kriptopénzt” küldött cserébe.

Az ügyészek szerint idén legalább három szolgálatot teljesítő katona is „3. szintű” katonai jelszavakat és bizalmas iratokat adott át uzsorásoknak, hogy kriptóba fektessenek vagy „kriptobefektetési adósságokat” törlesszenek.

Mit érdemelnek a hadsereg titkaival bizniszelő katonák?

A hónap elején a Honvédelmi Minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy egy bíróság felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki egy századosra és elbocsátotta őt a hadseregből.

Több más katonát is hasonló bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. Az ügyészek pedig vádat emeltek három „uzsorás” ellen, azzal vádolva őket, hogy katonai titkokat fogadtak el illegális készpénzkölcsönökért cserébe.

Kang Dae-sik, a kormányon lévő Polgári Erő Pártjának képviselője és a Nemzetgyűlés védelmi bizottságának tagja, állította össze a minisztérium számára lényeges adatok listáját. Ezek alapján azt állapították meg, hogy 2021 óta 29 különböző alkalommal szivárogtattak ki információkat az egyes katonák.

A minisztérium 2021-ben hat, 2022-ben és 2023-ban nyolc, 2024 júliusáig pedig hét esetet jelentett.

A 2021-es ügyek egyike során egy kapitány katonai titkokat is cserélt pénzért. Egy másik esetben egy kapitány mobiltelefonjával fényképeket készített a koreai parancsnoki és irányítási rendszer termináljáról. Ezeket a képeket aztán elküldte egy meg nem nevezett címzettnek a Telegram üzenetküldő alkalmazás segítségével.

A beszámolók között olyan események is szerepelnek, amikor magas rangú katonák készpénzért adtak el adatokat védelmi magánügynökségeknek. Egy másik alkalommal egy katona egy szigorúan titkos katonai kézikönyv másolatát értékesítette.

Az esetek egy részét a biztonsághoz való „laza hozzáállás” okozta. Állítólag az is előfordult, hogy egy katona titkos katonai felszerelésekről készült videókat küldött a barátnőjének a KakaoTalk alkalmazáson keresztül. A tiszt azt mondta, hogy csak „meg akarta mutatni a barátnőjének, milyen a mindennapi élete a hadseregben”.

Ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, a kriptobűnözők akár életfogytiglant is kaphatnak Dél-Koreában. Vajon mi vár azokra a katonákra, akik saját hazájuk hadseregének titkait adták el jó pénzért?