Eltűnt, aztán csak úgy előkerült 1,35 millió Solana token

Egy brókercégnek van néhány kiemelten fontos feladata. Az egyik ilyen feladat az ügyfelek vagyonának kezelése, megőrzése és annak nyomon követése, hogy kinek mi van a tulajdonában. A FalconX, egy kiemelt kriptobróker, nyilvánvalóan nem ezt tette éveken át 1,35 millió solana (SOL) tokennel. Ez a tokenmennyiség most körülbelül 190 millió dollárt ér, és már 2021 óta a cég kezelte. Aztán hirtelen megjelent a Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje és a FalconX egyik legfontosabb likviditási partnereként nemrég jelentkezett jogos tulajdonosként, és visszakérte az előbb említett SOL-t. Nem világos pontosan, hogy a FalconX hogyan nem volt képes megfelelően számon tartani a kezelt kriptóit, de úgy tűnik, hogy maga a Binance is éveken át megfeledkezett a pénzről. A helyzet komoly kérdéseket vet fel a számviteli rendszerekkel és ellenőrzésekkel kapcsolatban.

A FalconX és a Binance szerint nem történt komoly probléma

Amikor a sokáig titokban rejtőző SOL coinok megjelentek a FalconX tárcájában, a tokenek értéke 20 és 30 dollár körül mozgott. Nem sokkal az FTX 2022 végi összeomlása után viszont a SOL 10 dollár alá süllyedt. Ezen az áron még 1,35 millió Solana token is aprópénznek számít a Binance számára, amely több mint 110 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkezik tartalékban, és világszerte több mint 90 millió ügyfelet szolgál ki. A FalconX közleménye szerint mindössze „egyeztetési anomália” történt. A vállalat minden tőzsdével, ügyféllel és partnerrel egyeztetett, és a FalconX szóvivője szerint senki nem mutatott ki kapcsolódó tranzakciót.

A Binance azt hangsúlyozta, hogy ügyfelei soha nem voltak kitéve annak a veszélynek, hogy a helyzet miatt pénzt veszíthetnek. A kriptotőzsde egyszerűen maga viselte volna a veszteséget, ha az 1,35 millió tokent soha nem találták volna meg. Azért, hogy pénzt keressenek a rájuk bízott eszközökön, a FalconX-hez hasonló brókercégek jellemzően az eszközöket munkába állítják. Letétként, vagy hitelezési, illetve arbitrázs lehetőségekhez használják őket. Ez azonban ebben az esetben nem történt meg, mivel az eszközöket letétbe helyezték – mondta a FalconX szóvivője.

Az ügy napvilágra kerülése után a vállalatok közös nyilatkozatban válaszoltak, mondván, hogy a kérdéses eszközöket visszaadják a Binance-nak, és ezzel az ügy most már teljesen megoldódott. Rejtélyes tranzakciók a hagyományos pénzügyekben is előfordulnak, de a kriptoszektor egyedülállóan hajlamos lehet egy ilyen helyzetre. Főleg amikor az eszközök évekig úgy lógnak a levegőben, hogy senki nem keresi őket, és ez idő alatt hatalmasra nő az értékük. Általánosságban szólva, a nagy könyvvizsgáló cégek, mint például a PwC, egyetértenek abban, hogy a viszonylag fiatal kriptoszektor potenciálisan fogékony az ilyen egyeztetési problémákra.

Konkluzió

A FalconX, amelyet 2018-ban alapítottak, és amelyet egy 2022 közepén tartott finanszírozási kör idején 8 milliárd dollárra értékeltek, intézményi ügyfeleknek kínál platformot portfóliók kezelésére és számos kriptotőzsdéhez, letétkezelőhöz, árjegyzőhöz való hozzáférést. Összességében a brókercég havonta több mint 100 millió tranzakciót kezel, egy összetett rendszer segítségével. A Binance nemrégiben lépéseket tett a brókercégek által használt VIP-díjak kiskapujának bezárására, arra hivatkozva, hogy ezek a cégek nem átláthatóak az ügyfélszámláik felépítésében. Az FTX összeomlását követően a kriptokereskedő cégek arra összpontosítottak, hogy a kritikus funkciókat biztonságosan elkülönített struktúrákban tartsák.