Újabb áremelés jöhet a boltokban, nem tud 400 forint alá bemenni az euró

A COVID-19 járvány kezdete óta Magyarországon jelentős áremelkedés volt tapasztalható a boltokban. Az áremelkedéshez többek között a globális ellátási láncok akadozása, az energiaárak növekedése és a forint gyengülése is hozzájárult. Az élelmiszerek drágulása lassulni, vagy megfordulni látszik 2024-ben, azonban lehet, hogy korai volt az öröm.

Amennyiben az euró árfolyama tartósan a 400 forint feletti szinten ragad, újabb áremelkedések jöhetnek a boltokban. A mérséklődő infláció ellenére drágulhat az import termékek és az alapanyagok beszerzése is.

Továbbra is 400 forint felett az euró, gyengül a dollár

Másfél éves mélyponton, 400 forint felett kezdte az euró a kedd reggelt. Az elmúlt tíz kereskedési napot tekintve a magyar valuta csupán egyszer tudott felülkerekedni a világ meghatározó valutáján. Miközben 402 forint felett járt az euró árfolyama, másfél éves mélypontról beszélnek az elemzők, akik szerint a 400 forintos szint helyett az a kérdés, áttöri-e a 402,5 forintos szintet az euró.

Az EUR/HUF kereskedési pár alakulása az elmúlt másfél évben, forrás: TradingView

A grafikonon jól látszik, az első visszapattanás megtörtént. Azonban a forint gyengülésének a trendjét mindenképp egy 400 forint / euró alatti szinten történő zárás törhetné meg. Ezt a 392 – 397 forint / euró tartomány követné.

Mindeközben a múlt heti dollár-erősödést az amerikai valuta gyengülése követi. A világ vezető valutája első sorban a közel-keleti konfliktus eszkalálódása miatt értékelődött fel szinte minden eszközzel szemben. Az amerikai gazdaság egészségéről árulkodó adatok visszalökték a forint / dollár kereskedési párt a 365 forintos szint alá.

Újabb áremelkedés jöhet a boltokban

Tegnap reggel megérkeztek a legújabb magyar kiskereskedelmi adatok. Az augusztusihoz képest egy kevéssel ugyan, de nőtt a kiskereskedelmi forgalom. A nyers adat szerint 4,1%-kal bővült a szeptemberi fogyasztás az előző év azonos időszakához képest, míg augusztushoz képest csupán 0,8%-kal.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 7,5%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,9%-kal nőtt, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,2%-kal csökkent az értékesítés. A fogyasztói bizalom erősödése azonban hamar alább hagyhat, ha az euró tartósan a 400 forint / euró szint felett rendezkedik be.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség egykori főtitkára, szerint a forintgyengülés esetén az importtal szemben árelőnybe kerülhetnek a magyar termékek, amik előbb-utóbb drágább árakat fognak eredményezni.

A közgazdász szerint az eddigi tendenciák alapján az év végére úgyis tovább nőnek az eladások az üzletekben. Az ünnepek közeledte mellett a jövőre tervezett kormányzati intézkedések és a minimálbértárgyalások is erősítik a fogyasztói bizalmat, akik hajlamosan előre szaladni.

Mérséklődik, de még mindig tart az inflációs hatás

Pénteken érkezik a szeptemberi inflációs jelentés, ami várhatóan tovább mérséklődik – ahogyan azt augusztusban is láthattuk. Az első nyolc hónap eredménye alapján a hazai infláció 4% körül ingadozik úgy, hogy nyár végéig több mint 4%-kal több élelmiszer fogyott, mint tavaly.

Az infláció alakulása 2020 óta, forrás: KSH

Vámos György szerint ugyanakkor az infláció csökkenése nem jelenti egyből az árak visszaesését, hanem arról van szó, hogy az áremelkedések megálltak, míg néhány termék olcsóbb is lett. Az előző két évhez képest elenyésző áremelkedés mellett 8-10%-os reálbér-növekedéssel a fogyasztói óvatosság enyhülni látszik, ugyanakkor még mindig érzékenyek vagyunk az árakra.

A várakozások szerint 3,3%-os fogyasztói értéknövekedést várhatunk a pénteki adatok alapján. Erről Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza nyilatkozott.