Még a BTC is magyar eredetű?

Az HBO új dokumentumfilmje, ami a Bitcoin rejtélyes feltalálójára, Satoshi Nakamoto-ra fókuszál, leleplezheti Nick Szabot.

A Money Electric: The Bitcoin Mystery névre keresztelt alkotás szerdán, azaz október 9-én debütál majd az HBO felületén.

Az elmúlt egy évtized alatt kismillióan próbáltak azzal haknizni, hogy bizony ők találták fel a kriptók zászlóshajóját, de rendre belebuktak hazugságaikba. Akadt azonban néhány személy, aki valóban esélyes lehet arra, hogy rábizonyítsák: ő alkotta meg a BTC-t.

A befutók közé tartozik többek között a magyar gyökerekkel rendelkező Nick Szabo, Adam Back, Hal Finney, Paul Le Roux, illetve a 2011-ben elhunyt Len Sassaman és a 2013-ban eltávozott David Kleiman is.

Vajon az HBO dokumentumfilmje tényleg valós választ szolgáltat majd?

A Polymarket decentralizált fogadási platformon a felhasználók 11,5% esélyt látnak arra, hogy Szabo, a bukott kriptohálózat, a Bit Gold feltalálója lesz az, akit az HBO Satoshi Nakamoto-ként fog megnevezni, őt követi Sassaman 8,5%-kal, Kleiman 6%-kal és a Blockstream vezérigazgatója, Adam Back 5,3%-kal.

Polymarket Satoshi Nakamoto

Kezdetben Sassaman 68%-os fölénnyel vezetett nem sokkal azután, hogy a platform megnyitotta a piacot október 4-én.

Ez az érték akkor esett vissza, amikor a dokumentumfilm producere, Cullen Hoback október 7-én azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy kapcsolatba lépett azzal a személlyel, aki szerinte az igazi Satoshi Nakamoto, ami így kizárja Sassaman-t.

„Erős érveket hozunk fel […] és úgy gondolom, hogy az adott személy reakciója bizonyos szempontból többet mond, mint maga a bizonyíték. Fontos, hogy a nyilvánosságnak legyen fogalma arról, hogy ki lehet [Satoshi], különösen, ha még mindig érintett az ügyben”, magyarázta Hoback.

Sassaman özvegye, Meredith Patterson október 8-án a DL News-nak elmondta, hogy az HBO nem kereste meg őt a dokumentumfilmmel kapcsolatban.

Hoback állítólagos konfrontációja Nakamoto-val kizárná Hal Finney amerikai szoftverfejlesztőt is, aki az első Bitcoin tranzakciót kapta Nakamoto-tól, hiszen sajnos csakugyan elhunyt 2014-ben.

A felsoroltak közül a börtönben ülő Paul Le Roux programozó rendelkezik a legalacsonyabb eséllyel. A listán emellett megtalálható a milliárdos Elon Musk, a bíróság által meghazudtolt Craig Wright, valamint az azonos nevezetű Dorian Nakamoto is.

A Polymarket „Egyéb/Több” opciója büszkélkedhet jelenleg a legmagasabb, 60%-os értékkel.

Hoback azonban egy október 5-i X posztban megerősítette, hogy dokumentumfilmje „egy konkrét nevet fog meghatározni” – ez egy árulkodó jel lehet arra vonatkozóan, hogy szerinte a BTC-t egyetlen személy találta fel.