A Worldcoin mostantól Ázsiára és Latin-Amerikára fókuszál Európa helyett

A Worldcoin 2023-as elindítása óta az egyik leginkább megosztó kriptovaluta projektté vált. A vitatott projekt célja egy globálisan elterjedt hálózat létrehozása, ami teljes mértékben integrálható a gazdaságba egy biometrikus szkennelésen alapuló rendszeren keresztül. A központosított projekt azonban a világ számos táján belebukhat az adatvédelmi szabályozásokba.

Sam Altman, a Worldcoin társalapítója, most arról beszélt, hogy a jövőben Ázsiára és Latin-Amerikára fognak összpontosítani a GDPR-megfelelőséggel kapcsolatos kihívások közepette. Az európai piac azonban az adatvédelmi törvények miatt háttérbe szorul.

Európa háttérbe szorul a Worldcoin számára

Az OpenAI vezérigazgatója és a Worldcoin társalapítója, Sam Altman, nemrégiben arról beszélt, hogy a kriptovaluta-projekt számára az európai piac háttérbe szorul, hogy a kriptovaluták szempontjából jobban elérhető és jobban fejlődő piacokra összpontosítsanak.

Fabian Bodensteiner, a Worldcoin Europe ügyvezető igazgatója, szerint Japán és Malajzia azok a piacok, ahol a projekt kulcsfontosságú bővítéseit végrehajthatják. A döntés hátterében az Európai Unió által megfogalmazott szigorú adatvédelmi törvények állhatnak.

A gyorsabb és rugalmasabb szabályozási környezet mellett az alternatív pénzügyi rendszerek igénye is magasabb a fejlődő piacokon. Míg Európában rendszerint nagyobb a verseny, az ázsiai és latin amerikai gazdasági szükséghelyzetek miatt nagyobb fejlődési potenciál található az olyan országokban, mint Venezuela vagy Argentína.

A Worldcoin biometrikus azonosítása

Európában az emberek és a hatóságok sokkal érzékenyebbek az adatgyűjtésre, mint a világ többi táján. A Worldcoin íriszszkennelés-alapú azonosítási modellje különösen aggályos lehet az „öreg kontinensen”, mivel az ilyen jellegű biometrikus adatok gyűjtésére és tárolására vonatkozó szabályok rendkívül szigorúak.

A projekt egyik legkülönlegesebb eleme, hogy az embereket íriszszkenneléssel azonosítják, hogy biztosítsák az egyes felhasználók valódi személyiségét. Az „Orb” nevű eszköz által végzett szkennelést követően a felhasználók egy World ID-t lapnak, ami lehetővé teszi számukra, hogy igazolják emberi mivoltukat anélkül, hogy további személyes adat megadására kényszerülnének.

Az azonosítást követően a felhasználók bejelentkezhetnek World App fiókjukba, ahol többek között hozzáférnek Worldcoin tokenjeikhez, a WLD-hez. A WLD egy digitális valuta, amit különböző tranzakciók és egyéb szolgáltatások használatához fejlesztettek ki a Worldcoin-ökoszisztémán belül.

Kritikák a Worldcoin körül

Bár rendkívül impozáns, hogy a Worldcoin mögött olyan neves fejlesztők állnak, mint Sam Altman és Alex Blania, a projektet számos aggály és kritika érte az elmúlt időben. Az adatvédelem, a központosított irányítás és az etikai aggályok mellett technológiai, szabadságjogi és fenntarthatósági problémák is felmerültek.

Sokan kételkednek abban, hogy a Worldcoin képes lehet az „Orb” által elvégzett szkennelés után az adatokat megfelelően tárolni. Mivel egy rendkívül szenzitív adatról beszélünk, ezek kiszivárogtatása komoly következményekkel járhat. Szintén problémát okozhat a Worldcoin decentralizációja – vagy annak hiánya. Az azonosítást egyetlen központi entitás végzi el, ami számos kriptofelhasználót elriaszt azzal, hogy a kriptovaluták egyik alapvető elvével megy szembe.

A Worldcoin elsősorban a fejlődő országokra koncentrál, mivel itt a gazdasági instabilitás miatt az alternatív pénzügyi eszközök vonzók lehetnek az adatokért cserébe. Bár egyelőre még nem bizonyosodott be, hogy a Worldcoin technológiája megbízhatatlan lenne, felvetődik az anonimitás, a sebezhetőség és a gazdasági fenntarthatóság kérdése, amikre csak az idő képes megfelelő választ adni.