Idén az új tokenek 87%-át a Solanán indították el

A különböző blokkláncok különböző technológiai megoldásokat kínálnak. Az, hogy mely ökoszisztémában indulnak el az új projektek és azok natív tokenjei, függenek a projekt céljától. Egyes blokkláncok már meglévő nagy közösséggel és likviditási forrással rendelkeznek, ami vonzó lehet a decentralizált pénzügyi (DeFi) projektek számára, ugyanakkor a gyors és olcsó tranzakciók a mémcoinok számára lehetnek kedvezőek.

A Solana ökoszisztémája 2024-ben rendkívül keresettnek számít. Az idén listázott tokenek közül 96 ezret az Ethereum-gyilkos hálózatán indították el, ami a teljes mennyiség 87%-át teszi ki az utolsó negyedév előtt.

Masszív Solana-dominancia 2024-ben

2024-ben a Solana ökoszisztémája számos tényező miatt vált a legkelendőbb platformmá a tokenek elindítása szempontjából. A rendkívül gyors tranzakciós sebesség és nagyon alacsony tranzakciós költségek a Proof-of-History (PoH) konszenzusmechanizmusnak köszönhetően vonzók minden NFT- vagy DeFi-platform számára is.

Az utolsó negyedév előtt a Solana 96 010 új tokennel gazdagodott az összesen elindított 110 180 tokenből. Ez a DEX-eken megjelenő új tokenek 87%-át teszik ki, ami egyértelműsíti a Solana dominanciájának a növekedését az elmúlt évben.

Az újonnan megjelenő DEX-tokenek az elmúlt 12 hónapban, forrás: IntoTheBlock/Dune

A grafikonon jól látszik, a 2024 eleji nulla közeli szintről az év közepére a szám meghaladta a havi százezret. Az új tokenek megugrása első sorban a tavasszal berobbanó mémcoin-őrületnek köszönhető. A Solana ökoszisztémája ugyanis tökéletes arra, hogy pillanatok alatt, rendkívül alacsony költség mellett bárki elindíthasson egy esemény- vagy híresség-szülte mémcoint.

Második helyen a Base

Míg a rangsort messze a Solana vezeti, addig a Base is jelentős aktivitást tapasztalt az elmúlt kilenc hónapban. A Coinbase kriptovaluta-tőzsde által fejlesztett és működtetett második rétegű skálázási megoldás (L2) április óta egyértelműen átvette a BNB Chain második helyét.

A Base ökoszisztémájának legnagyobb támogatott projektjei, forrás: CoinGecko

Az Ethereum-alapú megoldás az elmúlt félévben számos új és népszerű decentralizált alkalmazást indított el, melyek közül a legtöbb projekt ígéretes airdrop-ot jelentett be. A CoinGecko adatai szerint a Base által támogatott legnagyobb projektek a Brett ($BRETT) és az Aerodrome Finance ($AERO), ugyanakkor a lánc támogatja a második legnagyobb stablecoint, az USDC-t, vagy a nemrégiben hatalmas felfutást produkáló Mantra-t ($OM) is.

A Solana és a Base együttesen az új tokenek 80%-át teszik ki. A Duopólium rávilágít a kriptovaluta-térben zajló intenzív versenyre, valamint a tokenkészítők és a kereskedők preferenciáira.

2024 a mémcoinok éve

Az új tokenek megugrása tavasszal kezdődött meg. Míg a Bitcoin történelmi árfolyamcsúcsot döntött, addig először a Solana, majd a Base, most pedig a Tron, a Toncoin és a Sui, robbanásszerű növekedést produkáltak a mémcoinok népszerűségének hála.

Az olyan platformok, mint a pump.fun, minden eddiginél egyszerűbbé tették a felhasználók számára a saját mémcoinok létrehozását és elindítását. Bár nem minden új token mémcoin, a túlnyomó többség ebbe a kategóriába tartozik, meglovagolva a hype és a közösségi média nyüzsgését.

Bár 2024 még nem ért véget, a közel 53 milliárd dolláros piaci szegmensen idén olyan projektek generáltak mérhetetlen felfutást, mint a dogwifhat ($WIF), a Bonk ($BONK) vagy a $MOODENG. Az utolsó negyedévben minden szem a Solanara szegeződik, hogy kiderüljön, meg tudja-e őrizni dominanciáját az új projektek bevezetése terén. A DEX-ek és a tokenkészítés világa rendkívül dinamikus, jelenleg pedig kiszámíthatatlanabb, mint valaha.