Világgazdasági Fórum: Szigorúbb DeFi szabályozás és nemzetközi együttműködés kell

A Világgazdasági Fórum (WEF) legújabb, 2024 októberében kiadott jelentése egyértelműen szigorúbb szabályozási intézkedéseket szorgalmaz a decentralizált pénzügyi (DeFi) rendszerek vonatkozásában. A „Digital Assets Regulation: Insights from Jurisdictional Approaches” című jelentésben a WEF kiemeli, hogy a DeFi szektor növekedése mellett egyre égetőbbé válik a kockázatok mérséklése és a transzparencia biztosítása.

A DeFi szabályozás „személyre szabása”

A jelentés különösen fontosnak tartja a „sandbox-first” megközelítést a DeFi rendszerek kezelésében. Ez azt jelenti, hogy szabályozási sandboxokban a fejlesztők biztonságos és kontrollált környezetben tesztelhetik megoldásaikat, mielőtt azok szélesebb körben elterjednének. Ezzel a módszerrel a hatóságok olyan irányelveket dolgozhatnak ki, amelyek segítik az innovációt, ugyanakkor kezelik az új technológiákkal kapcsolatos kockázatokat.

Ez a szabályozási megközelítés különösen fontos a DeFi rendszerek változatos alkalmazása miatt. Egyes platformok például decentralizált identitáskezelést biztosítanak, míg mások közösségi médiát vagy pénzügyi szolgáltatásokat nyújtanak. A megfelelő szabályozás kialakítása érdekében tehát a hatóságoknak figyelembe kell venniük a különféle DeFi rendszerek egyedi igényeit és kockázatait.

Fogyasztóközpontú megközelítés és kockázatkezelés

A WEF jelentés kiemeli, hogy a fogyasztói adatok és pénzügyi információk védelme kulcsfontosságú a DeFi szektor fejlődése szempontjából. A jelentés szerint a szabályozóknak világos iránymutatásokat kell kidolgozniuk a felhasználók tájékoztatására a DeFi rendszerek kockázatairól, különösen az olyan alkalmazások esetében, amelyek pénzügyi tranzakciókat vagy letétkezelést végeznek.

A tanulmány arra is rávilágít, hogy az AML (pénzmosás elleni) és KYC (ismerd meg az ügyfeled) szabályok nemzetközi összehangolása elengedhetetlen a pénzmosás és más illegális tevékenységek megelőzéséhez. A nemzetközi együttműködés mellett a jelentés szerint a technológiai megoldások, például a privát adatok védelmét célzó fejlesztések hozzájárulhatnak a bizalom növeléséhez és a fogyasztók védelméhez.

Oktatás és a felügyeleti hatóság szerepe

A DeFi szektor gyors növekedésével párhuzamosan a WEF azt javasolja, hogy a szabályozók oktatási programokat indítsanak, amelyek célja a felhasználók tájékoztatása a digitális eszközök kockázatairól és használatáról. Ilyen programok lehetnek például a workshopok, online kurzusok, vagy nyilvános előadások, amelyek segítenék a lakosság tájékozottságát.

A jelentés továbbá egy központi felügyeleti hatóság létrehozását is ajánlja, amely egységesítené a digitális eszközök szabályozásait. Ez a központi szerv biztosítaná, hogy a biztonsági protokollok és szabványok következetesen legyenek alkalmazva minden digitális platformon.

A kriptoeszközök növekvő népszerűsége és szabályozása

A jelentés szerint a digitális eszközök piacának folyamatos növekedése sürgős szabályozási reformot igényel. 2024-ben a kriptovaluták teljes piaci értéke elérte a 2,2 billió dollárt, ebből a stabilcoinok 172 milliárd dollárt képviseltek. A Bank for International Settlements (BIS) felmérése alapján a központi bankok 94%-a foglalkozik a digitális eszközök és a központi banki digitális valuták (CBDC) fejlesztésével.

Kapcsolódó: Egyre több ország fontolgatja a központi banki digitális valuták bevezetését

A stabilcoinok szabályozása és a digitális eszközök felügyelete tehát egyre inkább előtérbe kerül, mivel a DeFi rendszerek és a kriptoeszközök egyre jelentősebb szerepet játszanak a globális pénzügyi rendszerben.

Összegzés

A WEF jelentése világosan rámutat arra, hogy a decentralizált pénzügyi rendszerek további fejlődése csak megfelelő szabályozási környezetben lehet biztonságos. A nemzetközi együttműködés, a fogyasztóvédelem és a szabályozási irányelvek kidolgozása mind kulcsfontosságú lépés a digitális pénzügyi eszközök világában.