Másfél éves mélyponton a forint, 402 forint felett kezdi a hetet az euró

A szeptember 22-i lokális csúcsot követően drasztikus gyengülésbe kezdett a forint. A magyar valuta rendkívül rázós hetet tudhat maga mögött, amit első sorban a közel-keleti konfliktus eszkalálódása turbózott fel. Az euróval szembeni másfél éves mélypont azonban lehet nem a végállomás.

A héten a magyar infláció és a külkereskedelmi mérleg mellett a kiskereskedelmi forgalom alakulása segíthet a hazai pénznemen. A globális katalizátorok közül első sorban Németországra és az Egyesült Államokra kell figyelni.

2023 márciusa óta nem látott mélységben a forint

Az újabb hetet 402 forint/eurós szintről kezdi meg a kereskedési pár. A közép-európai valuta utoljára tavaly márciusban, az amerikai bankválság kirobbanásakor járt ezen a szinten. A magyarok valutáját augusztus vége óta ostorozzák a kereskedők, melyen sem a makrogazdasági, sem a geopolitikai tényezők nem segítettek.

Az EUR/HUF alakulása az elmúlt két évben, forrás: TradingView

Az elkövetkező napokban hazai színtérről a szeptemberi infláció, a magyarországi külkereskedelmi mérleg és a kiskereskedelmi forgalmakról szóló statisztikák befolyásolhatják a forint alakulását, míg nemzetközileg a németországi gazdasági adatok és az amerikai recessziós félelmek súlyosbodása – vagy mérséklődése – alakíthatja a forint sorsát.

Lassuló infláció, zsugorodik a külkereskedelmi forgalom

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a héten három fontos, magyar gazdaságot érintő adattal jelentkezik. A zsugorodó külkereskedelmi forgalom és a rekord alacsony kiskereskedelmi értékesítés mellett pénteken megtudhatjuk, mennyi volt a szeptemberi infláció.

2024 januárja óta a fogyasztói árak változása a még egészséges, 4%-os szint körül ingadozik ahhoz képest, hogy egy évvel korábban 25% feletti inflációról számolhattunk be. Az augusztusban mért 3,4%-os inflációhoz képest a szeptemberi adat még kedvezőbb lehet – erről számolt be a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza, Regős Gábor. A közgazdász várakozása szerint 3,3%-os fogyasztói értéknövekedéssel szembesülhetünk majd pénteken, mivel csökkentek az üzemanyagárak és a külföldi infláció is.

A fogyasztói árak változása, forrás: KSH

A külkereskedelmi mérleg elmúlt hónapokban tapasztalt többlet növekedése érezhetően megállt. Annak ellenére, hogy ez alapvetően pozitív, kellemetlen helyzetet teremt, hogy az export és az import is csökkenő tendenciát mutat. A jelenlegi zavaros áruforgalmi tendenciák és az export-import olló záródása azt mutatja, hogy a GDP felhasználási oldalán a nettó export növekedésfelhajtó hatása nem lesz erős. Termelési oldalon az ipar, az építőipar és a mezőgazdaság enyhe visszaesést tapasztalt, a fő kérdés pedig továbbra is az, hogy a szolgáltatások mentik-e meg Magyarországot a harmadik negyedéves GDP-csökkenéstől.

Visszaesett a német autóipar, inflációs jelentés az USA-ból

A német autógyártó vállalatok – beszállítóik nélkül – az év első felében 4,7%-os elmaradást tapasztaltak a 2023-as rekordhoz képest. Az első hat hónapban elért 269,5 milliárd eurós árbevétel úgy alakult ki, hogy a karosszériák, a felépítmények és a pótkocsik értékesítése 11,6%-kal esett vissza, míg a gépjártmű-alkatrészek értékesítése 5,4%-kal csökkent. A gépjárművek és gépjárműmotorok gyártásának a bevétele 4,3%-os visszaesést tapasztaltak.

Csütörtökön megtudhatjuk, hogyan alakult az Egyesült Államokban a szeptemberi infláció és a reálkereset. Az éves alapú árindex 2,9%-ról 2,5%-ra esett vissza, az Ernst & Young becslései szerint szeptemberben pedig 2,2%-os inflációt és 2,9%-os maginflációt tapasztalhatunk.

A Goldman Sachs elemzői a vártnál erősebb amerikai munkaerő-piaci adatokat várnak. A vezető pénzintézet 20%-ről 15%-ra csökkentette a recesszió valószínűségének az esélyét a következő évben, a novemberi kamatvágás pedig valószínűleg csak 25 bázispont lesz.