Az EigenLayer „tévesen” utalt át 5,5 millió dollár értékben tokent egy támadónak

Az EigenLayer restaking mechanizmusa egy innovatív újítás a kriptovaluták világában, amit 2024 tavaszán kaptak fel. A mechanizmus lehetővé teszi, hogy az Ethereum hálózatán stakelt ETH-et újból lekössük más protokollok biztonságának a megerősítése érdekében. Ezáltal a felhasználók nemcsak az Ethereum hálózatát biztosítják, hanem a hozzá kapcsolódó alkalmazásokat és protokollokat is.

Az EigenLayer csapata felfigyelt egy pénteki értékesítésre, ahol a tokeneket tévesen egy rosszindulatú támadónak továbbították. Az értékesítés során 5,5 millió dollár értékben értékesítettek EIGEN-t, ami október elsején került listázásra többek között a Binance kriptotőzsdén.

Nagyot szólt az EIGEN airdropja

2024 egyik legjobban várt airdropja az EigenLayer-é volt. A projekt múlt héten jelentette be, hogy 200 millió tokent osztanak szét a restaking-platform felhasználói között. Az akkori árfolyamon 720 millió dolláros airdrop a teljes kínálat 12%-át fedte le az első negyedévi airdrop alkalmával.

A 3,8 dolláron és közel hatmilliárd dolláros FDV-vel debütáló kriptovaluta jelenleg a 101. legnagyobb projektnek számít a maga 640 millió dolláros piaci kapitalizációjával. A kereskedési volumen tekintetében 40. legaktívabb kriptovaluta októberben elindította ösztönző programját, melynek keretein belül heti rendszerességgel kerülnek kihirdetésre EIGEN-ösztönzők a minősített stakereknek és a működő csomópontoknak.

Az első év során nagyjából 7 millió EIGEN-t osztanak ki. Az airdrop második season-je jelenleg is folyamatban van, ahol a stakerek, operátorok és a közösségi tagok újabb EIGEN-eket szerezhetnek.

Téves átutalás, gyanús értékesítés

Az Ethereum restaking protokollja pénteken figyelt fel egy gyanús értékesítésre az aidropot követően. Az 5,5 millió dollár értékű EIGEN-értékesítés során a kereskedők egy csoportja arra gyanakszik, hogy egy bennfentes, vagy egy esetleges alkalmazott megsérthette a token zárolási időszakát, amikor a tényleges kereskedés kezdete után értékesítette eszközeit.

Az EigenLayer csapata bejelentette, kivizsgálja a „jóvá nem hagyott értékesítési tevékenységet”. A vezetőség arra a következtetésre jutott, hogy egy befektetői értesítést kompromittáló támadó áll a gyanús értékesítés mögött.

Az X-nyilatkozat szerint több mint 1,67 millió EIGEN került át tévesen a támadó címére. A támadó az eszközöket különböző központosított tőzsdékre utalta át, azonban az EigenLayer csapata felvette a kapcsolatot ezekkel a tőzsdékkel, az alapok jelentős részét pedig már be is fagyasztották.

„Nincs ismert sebezhetőség a protokollban vagy a token-kontraktusokban, nem kapcsolódik on-chain aktivitáshoz sem a rosszindulatú kísérlet.” – áll az EigenLayer közleményében

Bizonytalan jövő az EigenLayer előtt

Annak ellenére, hogy elméleti szinten a restaking egy forradalmi innováció a decentralizáció és a biztonság biztosítására, felmerülnek kételyek a már stakelésben lévő ETH újbóli lekötésével kapcsolatban.

A technológiai és jogi kockázatok mellett érdemes figyelemmel lenni arra, hogy a stakelt ETH megsemmisítésének vagy levonásának a kockázata növekszik, mivel a restaking révén több protokoll biztonságát kell egyszerre fenntartani. A komplexitásból adódó kockázatok mellett a validátorok egyszerre több hálózaton kerülhetnek túlzott befolyásba, ami centralizációhoz vezethet.

Cikkünk írásakor az EIGEN árfolyama 3,4 dollár, miután az elmúlt 24 órában a piaccal korrelálva közel 10%-os felfutást produkált.

Az EIGEN árfolyamának alakulása, forrás: CoinMarketCap