MiCA törvénymódosítás: 6 hónap haladék a kriptoeszköz-kibocsátóknak

A magyar Országgyűlés elé terjesztett törvénymódosítás jelentős könnyítést biztosít a hazai kriptoeszköz-szolgáltatók számára. A változás célja, hogy a szolgáltatók megfelelően felkészülhessenek az új uniós MiCA (Markets in Crypto-Assets) rendelet előírásaira. A törvénymódosítás keretében a kriptoeszközök piacáról szóló 2024. évi VII. törvény hatályba lépésekor már működő, eszközalapú és elektronikuspénz-tokenektől eltérő kriptoeszközöket kibocsátó szolgáltatók 6 hónap türelmi időt kapnak a megfelelésre. Az új követelményeknek így 2025. július 1-jétől kell eleget tenniük.

Mi az a MiCA rendelet?

A MiCA (Markets in Crypto-Assets) rendelet az Európai Unió új kriptoeszköz-piacot szabályozó jogszabálya, amely egységes keretet biztosít a digitális eszközök kibocsátására és forgalmazására. Célja a piac stabilitásának növelése, a fogyasztók védelme, valamint a pénzügyi bűnözés elleni küzdelem. A rendelet meghatározza a kriptoeszközök kibocsátására és a szolgáltatók működésére vonatkozó követelményeket, ideértve az információs kötelezettségeket és a prudenciális előírásokat.

A törvénymódosítás háttere és célja

Az Országgyűlés elé terjesztett módosítás nemcsak a kriptoeszközökre vonatkozó átmeneti szabályok meghosszabbítását tartalmazza, hanem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feladatainak bővítését is. A javaslat értelmében az MNB látja el a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Hatóság által kijelölt feladatokat is, amelyek az új európai hatóság tagállami hatáskörébe tartoznak. Ez a változás hozzájárul a hazai pénzügyi piac felügyeletének erősítéséhez és a nemzetközi megfelelés biztosításához.

A módosítások legfontosabb pontjai

  • Türelmi idő meghosszabbítása: A jelenleg működő kriptoeszköz-kibocsátók számára további fél év áll rendelkezésre az új szabályozásnak való megfelelésre. Ez az átmeneti időszak lehetővé teszi a szolgáltatóknak, hogy felkészüljenek a MiCA által előírt működési engedélyek megszerzésére és a szükséges szabályozási változások végrehajtására.
  • Az MNB új feladatai: Az MNB-nek az új uniós hatóságok által előírt felügyeleti és szabályozási feladatokat is el kell látnia, különös tekintettel a pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemre.
  • Jogszabályi pontosítások és harmonizáció: A módosítás több pénzügyi törvényt is érint, beleértve a banki és hitelintézeti szabályozást, valamint a Magyar Export-Import Bank és a Magyar Fejlesztési Bank működésére vonatkozó rendelkezéseket.

Miért fontos a türelmi idő?

A kriptoeszköz-szolgáltatók számára rendkívül fontos a megfelelő felkészülés az új uniós jogszabályoknak való megfelelésre. Ezek betartása komoly pénzügyi és adminisztratív terheket jelenthet a vállalatok számára. A türelmi idő biztosítja, hogy a hazai szereplők időben adaptálhassák működésüket az új keretekhez, ezzel elkerülve a jogi és pénzügyi következményeket.

A kriptopiac jövője Magyarországon

A MiCA rendelet bevezetése és a hazai törvénymódosítás új korszakot nyithat a magyar kriptopiac számára. Az egységes szabályozási környezet létrehozása növeli a piac stabilitását és átláthatóságát, ami elősegítheti a befektetők bizalmának erősödését. Emellett az MNB megnövekedett szerepe és feladatai révén Magyarország jobban be tud kapcsolódni az EU pénzügyi felügyeleti rendszerébe. Ez hozzájárulhat a hazai piacok nemzetközi versenyképességének növeléséhez is.

A kriptoeszközökre vonatkozó új szabályozás tükrözi a globális trendeket, amelyek a digitális eszközök piacának biztonságosabb és átláthatóbb működését kívánják elősegíteni. Az Országgyűlés elé terjesztett törvénymódosítás lehetővé teszi a hazai szereplők számára, hogy gördülékenyebben alkalmazkodjanak az új uniós szabályokhoz. Ami hosszú távon erősítheti Magyarország kriptopiacának pozícióját.