És félreértés volt tényleg: marad 12200 forint a családi pótlék

Magyarországon az egyik legismertebb családtámogatás a családi pótlék. Gyermek után járó alanyi támogatás 1979 óta és az Európai Unió szinte minden országában létezik valamilyen formában. Alapvetően egy jelentős réteg számára még mindig fontos bevételi forrás annak ellenére, 2008 óta egyetlen alkalommal sem nőtt a mértéke. Egy gyermek esetén havi 12200 forintról beszélünk, de három gyermeknél is csak 16 ezer forint gyermekenként. Ebből azért az elmúlt időszak inflációját tekintve nem könnyű megélni, nem csoda, hogy már nagyon régóta kampányolnak civil csoportok és ellenzéki pártok a megemeléséért. Az azonban eléggé látható volt az elmúlt években, hogy a magyar kormány inkább azokat a támogatási formákat támogatja, amelyek munkához kötik a támogatás mértékét.

Orbán Viktor csak rossz fogalmat használt

Így volt mindenki számára nagy meglepetés, amikor szokásos pénteki rádióinterjújában Orbán Viktor azt mondta, hogy megduplázzák a családi pótlék mértékét. Sokan azért is lepődtek meg, mert néhány hónapja egy ellenzéki törvénymódosítási javaslatot a pótlék emeléséről a kormánypárt simán leszavazott. Viszont az örömködésnek gyorsan vége szakadt, ugyanis kiderült, hogy a magyar miniszterelnök szimplán csak keverte a fogalmakat. A családi adókedvezmény megduplázásáról beszélt, nem a családi pótlékról. Azt is hangsúlyozta, hogy nem egyetlen év alatt, de folyamatában végül duplájára növelik az adókedvezmény mértékét.

Ez azt jelenti, hogy az egygyerekesek kedvezménye havi nettó 10 ezer forintja 20 ezer forintra fog nőni, míg a két gyermek után járó kedvezmény mértéke 40 ezer forint lesz. Igazából két gyerektől nő meg az adókedvezmény mértéke, mert három gyermektől már 33 ezer forint jár gyermekenként, ami az emeléssel 66 ezer forint lesz. Tehát ha valakinek elég jövedelme van, akkor négy gyermek esetén 4×66 ezer forintot, azaz 264 ezer forintot kap majd pluszban. Az ellenzéki pártok közül volt egyébként olyan, amelyik az interjú után azonal örömhírként posztolt, hogy nem sokkal később már helyesbíteni kelljen. És csak hogy tudjuk, hogy mit jelent 12200 forint, ma a magyar szegénységi küszöb 145185 forint.