A megújuló forrásokkal kiszámíthatatlanabbá válhat az áramtermelés, de a kriptobányászat segíthet

Bár a villanyáram termelésére és annak elosztására hajlamosak vagyunk valamiféle stabil rendszerként tekinteni, a valóságban bonyolult statisztikai folyamatok zajlanak a háttérben, amelyek az energiaigények folyamatos változását, a termelési kapacitás ingadozását és a hálózati egyensúly fenntartását figyelik. Az ezzel kapcsolatos problémák megoldásában a kriptobányászat is segíthet.

A hagyományos erőművek esetében a termelési oldal viszonylag jól szabályozható. A megújuló energiaforrások megjelenésével azonban további kiszámíthatatlansági tényezők jelennek meg. Választ kell találni arra, hogy mit kezdünk a feleslegesen megtermelt energiával.

A Hive vezérigazgatója szerint ebben a feladatban kaphatnak kulcsfontosságú szerepet a jövőben a különféle adatközpontok és bitcoinbányász vállalatok. Ennek keretén belül továbbra is fontos a szabályozói hatóságokkal való együttműködés elmélyítése, hiszen az egyes kormányok hajlamosak figyelmen kívül hagyni az ilyen „energianyelők” szerepét a hálózati stabilitás támogatásában.

A Németországban szervezett Proof of Work Summiton Aydin Kilic, a Hive Digital bányászcég vezérigazgatója exkluzív interjút adott a Cointelegraph-nak. Ebben megosztotta a vállalat stratégiáját a szabályozói akadályok leküzdésére és a megújuló energiaforrásokra való átállásra nézve.

„Teljesen félrevezető nézőpont alakult ki az iparággal kapcsolatban, mintha valami energiarablók lennénk” – mondta Kilic. Véleménye szerint a bányászok valójában az energiaszolgáltatók „ideális ügyfelei”. Hozzátette:

„Mi képesek vagyunk másodpercek alatt csökkenteni a fogyasztásunkat, amikor jelzést kapunk a közműszolgáltatótól. […] Amikor a hálózat egyensúlyát kell helyreállítani, és például Texasban áramkimaradás van, nagyon nehéz számukra hirtelen beindítani a másodlagos és harmadlagos energiaforrásokat, amelyek üzemeltetése nagyon drága.”

Ha bármilyen probléma merül fel, a bitvoinbányászok képesek azonnal csökkenteni az energiafogyasztásukat. Ez lehetővé teszi, hogy a hálózat kiegyensúlyozottsága fennmaradjon.

Meg kell értetni a szabályozóval az előnyöket

A Hive az utóbbi időben tovább mélyítette kapcsolatait a szabályozókkal. Elmagyarázták nekik, hogyan képesek az adatközpontok serkenteni a gazdasági fejlődést, miközben támogatják az energiahálózat stabilitását, különösen a megújuló források jelentette volatilitás megjelenésével.

Kilic elmondása szerint már most szoros kapcsolataik vannak egyes önkormányzatokkal, tartományi és szövetségi kormányokkal Svédországban, Kanadában és Paraguayban. Általános tapasztalataik szerint míg helyi szinten általában örülnek egy-egy adatközpont megjelenésének, addig magasabb szinteken még mindig sok a félreértés.

„Amikor a központi létesítményünket építettük New Brunswickben, a polgármester személyesen is meglátogatott, és találkoztam vele. El volt ragadtatva attól, hogy mennyi befektetést hozunk új munkahelyek teremtése révén. Most viszont tartományi vagy állami szinten már van egy kis távolságtartás, mert az ottani politikusok és döntéshozók nem látják közvetlenül a közösség számára nyújtott előnyöket.”

Jó példaként hozta fel Svédországot, ahol a hatóságok frissítették a 2021-2030-ra vonatkozó Nemzeti Energia és Klíma Tervüket, hogy a hosszú távú stratégiában az adatközpontoknak is szerepet adhassanak.

„Nagyon fontos, hogy a politikusokat felvilágosítsuk a bitcoinbányászat mint energiafogyasztó előnyeiről” – mondta Kilic.

A Hive stratégiájának része, hogy olyan országokba terjessze ki tevékenységét, amelyek főként megújuló forrásokból biztosítják energiatermelésüket. A vállalat júliusban jelentette be, hogy egy 100 megawatt fogyasztású bányászfarm telepítését tervezi Paraguayban, amellyel több mint megduplázná a jelenlegi hashrátáját.