Kvantumbiztonságossá teszi blokkláncát a HSBC

A világ egyik legnagyobb bankja kvantumbiztonságossá fejleszti privát blokkláncát az arany tokenizálásához.

Ez a fejlesztés jelentős előrelépést jelent a digitális eszközök védelmében a jövőbeli kvantumszámítási támadásokkal szemben, ami egyre nagyobb aggodalomra ad okot a fintech iparágban.

A lépés a Quantinuum kvantumszámítástechnikai céggel együttműködve történik. Ilyas Khan, a Quantinuum alapítója és termékigazgatója kijelentette:

„A HSBC és a Quantinuum közösen építik a pénzügyi szolgáltatások következő generációját, amely kvantumvédelemmel rendelkezik, kihasználva a mai kvantumszámítógépek erejét az érzékeny adatok védelmére most és a jövőben.”

A kísérlet részeként a HSBC a posztkvantum-kriptográfia (PQC) alkalmazásával tesztelte arany tokenjeinek átjárhatóságát.

A PQC olyan kriptográfiai algoritmusok összességét jelenti, amelyeket úgy terveztek, hogy ellenálljanak a kvantumszámítógépek támadásainak, amelyek várhatóan számos jelenlegi titkosítási módszer feltörésére lesznek képesek.

Egy fehér könyvben azt állítják, hogy a kulcsgeneráláshoz szükséges véletlenszerűséget hardver helyett kvantumos módszerekkel biztosították. A HSBC elmondása szerint „a kvantumos véletlenszerűségi technológiát használták a digitális eszközök, például a HSBC arany tokenek holisztikus védelmének demonstrálására a kvantumszámítógépes támadással szemben, és a »store now, decrypt-later« (SNDL) kiberincidensek megelőzésére”.

Az említett SNDL technológia, mely elnevezés jelentése „tárold most, fejtsd vissza később”, egy olyan technika, amelynek során a rosszindulatú szereplők érzékeny adatokat lopnak el azzal a szándékkal, hogy később, még nem létező, nagy teljesítményű kvantumszámítógépek segítségével visszafejtik azokat.

Philip Intallura, a HSBC kvantumtechnológiákért felelős globális vezetője szerint: „Az SNDL fenyegetések kezelésével nem csak felkészülünk a jövőre, hanem aktívan alakítjuk is azt. Ez az áttörés azt bizonyítja, hogy a digitális eszközökkel kapcsolatos ajánlatainkat a jövőben is biztosítani tudjuk a potenciális kvantumszámítógépes fenyegetésekkel szemben”.

A tokenizált arany és annak védelme

Philip kifejtette: „A HSBC volt az első nemzetközi bank, amely tokenizált fizikai aranyat kínált, és most erre az innovációra építve a jövő élvonalbeli kiberbiztonsági védelmét biztosítja.”

Az előbb említett, 2023-ban bevezetett DLT rendszer decentralizált digitális hálózatot használ a tranzakciók több számítógépen történő rögzítésére, ami növeli a biztonságot és az átláthatóságot.

Erre a sikerre építve a HSBC idén kibővítette kínálatát a HSBC Gold Token bevezetésével a hongkongi lakossági befektetők számára. Ez a termék lehetővé teszi a fizikai arany töredéktulajdonlását, demokratizálva ezzel az értékes eszközosztályhoz való hozzáférést.

„A HSBC Gold Token bevezetése a lakossági befektetők számára jelentős lépést jelent az aranybefektetés elérhetőbbé tételében” – tette hozzá Philip. „Ez része a szélesebb körű stratégiánknak, amely a technológia felhasználására irányul a pénzügyi termékek inkluzívabbá tételében.”

A kvantumbiztonságos technológia integrálása a tokenizált eszközökkel új lehetőségeket nyit a platformok közötti átjárhatóság előtt. Ez potenciálisan a digitális eszközök hatékonyabb és biztonságosabb kereskedelméhez vezethet a különböző blokklánchálózatokon és a hagyományos pénzügyi rendszereken keresztül.
Ilyas hozzáteszi: „A kvantumszámítás és a blokklánc technológia konvergenciája új paradigmákat teremt a pénzügyi biztonság terén. A HSBC-vel való együttműködésünk ennek az innovációnak az élvonalába tartozik, megnyitva az utat egy ellenállóbb digitális pénzügyi infrastruktúra előtt”.
A kvantumtechnológia további feltárásával a digitális eszközök védelmének képessége mind a jelenlegi, mind a jövőbeli fenyegetésekkel szemben valószínűleg kulcsfontosságú megkülönböztető tényezővé válik a pénzügyi intézmények számára.
Philip befejezésül elmondja:  „A tokenizált eszközök és a kvantumbiztonságos technológia kombinálásával új biztonsági és innovációs szabványt hozunk létre a digitális pénzügyekben. Ez nem csupán az eszközök védelméről szól, hanem a jövő digitális pénzügyi ökoszisztémájába vetett bizalom kiépítéséről is.”