A SWIFT 2025-ben elérhetővé teszi a kriptotranzakciókat a bankoknak

A SWIFT, a globális bankközi kommunikációs hálózat jövőre több mint 11 ezer pénzintézet számára teszi lehetővé, hogy a rendszerén keresztül digitális eszközügyleteket bonyolítsanak le.

A SWIFT közleménye szerint az új funkciót Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában fogják bevezetni. A bankközi szervezet szerint a 2025-re tervezett program egyfajta teszt, amelynek célja a rendszer működőképességének megállapítása nemzetközi szinten.

A SWIFT ezt a programot mérföldkőnek tekinti hosszú távú projektjének innovációjában: egy egységes hozzáférési pont létrehozásában a pénzügyi szektor és a kriptopiac között. Érdemes megjegyezni, hogy a SWIFT-nek nem ez az első ilyen jellegű próbálkozása, az év elején ugyanis nemzetközi CBDC-teszteket is végzett.

Ez jelenti a fő problémát a SWIFT számára

Az ambiciózus projekt néhány problémát is felvet, ilyenek például a szabályozási következetlenségek, az adatvédelmi aggályok, vagy például a különböző blokkláncok integrálása. A SWIFT állítása szerint azonban már évek óta dolgoznak a megoldásokon, a bankközi hálózat szerint a fő problémát sokkal inkább az összekapcsolatlan digitális platformok, vagy más néven „digitális szigetek” fogják jelenteni.

A megoldás részeként a SWIFT a lehető legnagyobb és legátfogóbb banki hálózat kiépítésére összpontosít. A sajtóközlemény még arra irányuló erőfeszítéseket is említ, hogy más, kialakulóban lévő, bankok által vezetett hálózatokat is integrálnának a SWIFT digitális eszközökkel kapcsolatos tervébe.

„Úgy vélem, hogy a SWIFT kezdeményezése közelebb visz minket a Web3 titkosítási céljainak eléréséhez. Jelenleg a Web3 hálózatok átláthatóak a fizetések tekintetében, bárki számára lehetővé téve a tárcák címének és a tranzakciók történetének megtekintését. Az átláthatóságnak ez a szintje nem biztos, hogy megfelel a SWIFT-re támaszkodó hagyományos bankok igényeinek.” – mondta Will Wendt, az Oasis Protocol ökoszisztéma-vezetője.

Óriási mérföldkő lehet a SWIFT projektje a kriptoszektor szempontjából

A globális bankrendszer egyik legnagyobb szabályozási akadálya nagyon egyszerű: a magánélet védelmének szükségessége. Az ügyfelek érzékeny pénzügyi információinak bizalmasnak kell maradniuk, és Wendt azt állítja, hogy a SWIFT háttere ideális ennek az igénynek a kielégítésére.

„A zökkenőmentes felhasználói élmény megteremtése alapvető fontosságú lesz, amikor ezeket a problémákat kezeljük.” – tette hozzá az Oasis Protocol munkatársa.

A SWIFT azt tervezi, hogy jövőre több mint 11 ezer pénzintézetre terjeszti ki ezt a kísérleti programot. A hálózat meglehetősen magabiztosnak tűnik abban, hogy képes lesz összekapcsolni ezeket a bankokat mind a meglévő, mind az újonnan megjelenő digitális eszközökkel és blokkláncokkal. Ha sikeres lesz, ez a kezdeményezés valóban mérföldkőnek bizonyulhat.