Egy eddig kevésbé ismert kriptográfus lehet Satoshi Nakamoto?

Valószínűleg nagyon nem nyúlunk mellé akkor, ha azt állítjuk, hogy Magyarországon nem túl sokan ismerik Leonard Harris Sassaman nevét. Az 1980-ban született amerikai informatikus és adatvédelmi szakértő pályafutásának nagy része a kriptók világa és a protokollok fejlesztése körül forgott. És most úgy tűnik, hogy akár ő is lehetett Satoshi Nakamoto. A Polymarket decentralizált előrejelzési piacokat kínáló platformon most Lenn Sassaman ugyanis a legesélyesebb jelölt arra, hogy az HBO új, Satoshi kilétét állítólag leleplező dokumentumfilmjében a Bitcoin megalapítójának őt hozzák ki.

Sassaman és a Nakamoto-elmélet

Az Evan Leung Hatch által felvetett népszerű elmélet szerint Sassaman lehet a Bitcoin álnéven alkotó zsenije, és 2011-es öngyilkossága összefügghet Nakamoto két hónappal korábban közzétett utolsó üzenetével. Ebben ez állt: „Továbbléptem más dolgok felé, és valószínűleg nem leszek itt a jövőben”. Leung szerint ezt az is alátámasztja, hogy Nakamoto „egy sor befejezetlen funkciót” hagyott hátra, és hirtelen eltűnése előtt nem nyúlt a bitcoinjához. Ez ma több mint 60 milliárd dollárt ér. Sassaman PGP-titkosítással és remailerekkel kapcsolatos munkájára is rámutat, amelyek szerinte kulcsfontosságúak a Bitcoin fejlődése szempontjából. Leung elméletéhez még Sassaman késő esti tweetjeinek mintáját is megvizsgálta, és összehasonlította azokat Satoshi késő esti posztjaival és kódmódosításaival.

Ez a hipotézis elégnek tűnik a Polymarket fogadói számára, és Sassaman 47%-os esélyt kapott arra, hogy az HBO dokumentumfilmjében kiderüljön, ő Nakamoto. A Bitcoin korai támogatója és Sassaman munkatársa, Hal Finney 15%-kal követi a második helyen. Senki sem lepődik meg azon, hogy Craig Wrightra jelenleg csekély az esély, 2%-os esélyt adnak rá a fogadások. De Elon Musk, Jed McCaleb és Dorian Nakamoto is szerepel a listán. Mindez azt feltételezi, hogy az HBO valóban felfedi Nakamoto kilétét. Annak ellenére, hogy a Politico szerint a dokumentumfilm pontosan ezt fogja tenni, az HBO promóciós anyaga nem állítja ezt kifejezetten, és csak a következő kérdést teszi fel: „A pénz jövőjében kié a hatalom?”.