A Meta okosszemüvegével egyszerűen azonosíthatóak vagyunk

Két harvardi diák hátborzongató bemutatót készített arról, hogy az okosszemüvegek az arcfelismerő technológia segítségével hogyan tudják azonnal felfedni az emberek személyazonosságát, telefonszámát és címét. A leginkább ijesztő az egészben az, hogy a technika olyan jelenlegi, széles körben elérhető technológiát használ, mint a Ray-Ban Meta okosszemüveg és nyilvános adatbázisok. AnhPhu Nguyen, a két diák egyike egy videót tett közzé, amely bemutatja a technológiát működés közben. Ezt szúrta ki aztán egy blog.

Félelmetes jövőképet festett elénk két diák munkája

Az I-XRAY névre keresztelt technológia a Meta okosszemüveg azon képességét használja, hogy élő videót közvetítsen az Instagramra. Ezt követően egy számítógépes program figyeli a képfolyamot, és mesterséges intelligencia segítségével azonosítja az arcokat. Ezeket a képeket aztán nyilvános adatbázisokba táplálják, hogy megtalálják a neveket, címeket, telefonszámokat és akár a rokonokat is. Ezeket az információkat aztán egy telefonos alkalmazáson keresztül visszatáplálják. A bemutatóban az látható, ahogy Nguyen és Caine Ardayfio, a projekt mögött álló másik diák a szemüveg segítségével valós időben azonosítja több osztálytársát, azok címét és rokonaik nevét. Ami talán még hátborzongatóbb, hogy Nguyen és Ardayfio tömegközlekedési eszközökön vadidegenekkel beszélgetnek, és úgy tesznek, mintha ismernék őket a technológiából nyert információk alapján. Az arcfelismerő technológia már egy ideje ijesztően pontos, és az I-XRAY nagyrészt csak egy csomó meglévő technológiát kapcsol össze.

Részben a PimEyesre támaszkodik, amelyet a The New York Times 2022-ben „riasztóan pontos” arckereső motornak nevezett, amelyet „bárki használhat”. Az ezzel a technológiával kapcsolatos aggodalmak azóta fokozódtak, mióta kiderült, hogy a Clearview AI arcfelismerést használ a bűnüldözés segítésére. Nguyen és Ardayfio bemutatójában az az újdonság, hogy a technológiát egy olyan eszközzel párosítják, amely diszkrét és könnyen hozzáférhető. A diákok azt mondják, céljuk az, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy mindez nem valami disztópikus jövő. Mindez már most is lehetséges a meglévő technológiával. Külön kiemelik, hogy az I-XRAY azért egyedülálló, mert a nagyméretű nyelvi modellek (LLM) lehetővé teszik, hogy automatikusan működjön. És hatalmas adatforrásokból összefüggéseket rajzoljon ki a nevek és a fényképek között.

Az okosszemüvegek és az adatvédelem

Az okosszemüvegeknél mindig is nagy gondot jelentett az adatvédelem. A Google Glass eredetileg részben azért bukott meg, mert a közvélemény visszatetszést váltott ki, hogy nyilvános helyeken hozzájárulás nélkül rögzít. Ugyanakkor az is igaz, hogy az azóta eltelt évtizedben az emberek az okostelefonok, a vloggerek és a TikTok térhódításának köszönhetően jobban hozzászoktak ahhoz, hogy filmezik őket. Ami azonban nyugtalanító a modern okosszemüvegekkel kapcsolatban, az az, hogy nem tűnnek fel annyira, mint a Google Glass.

A bemutatóban használt Ray-Ban Meta szemüveg ugyanúgy néz ki, mint bármely más Ray-Ban szemüveg. Bár ez kritikus az okosszemüvegek elterjedése szempontjából, az emberek számára nehezebbé teszi annak felismerését, ha valaki esetleg kamerát visel az arcán. A Meta szemüveg tartalmaz egy adatvédelmi fényt, amely automatikusan bekapcsol, amikor videót rögzít. A tesztekben azonban azt tapasztalták, hogy a fényt nehéz észrevenni. Zuckerberg Metája a maga részéről egyértelműen felhívja a felhasználók figyelmét a kockázatokra. A valóság azonban az, hogy az emberek dönthetnek úgy is, hogy nem követik a szabályzatot, függetlenül attól, hogy mit mond a Meta.