A dogecoin most már biztosan nem csak egy vicc

A New York-i Williamsburg Pizzériában csak egyetlen kriptovalutával lehet fizetni, dogecoinnal. Az arizonai Tempe-ben található University Sports Grillben is lehet használni a DOGE-t, ha sört vagy éppen csirkeszárnyakat akar venni az ember. És a dogecoin legismertebb rajongója, Elon Musk is felvetette az ötletet, hogy ismét elfogadja a tokent a Tesla-árucikkekért. Mindezt azok után, hogy a dogecoin szó szerint viccnek készült. Mégis, 11 évvel indulása után a token meglepően népszerűvé vált azon vállalkozások körében, amelyek kriptovalutát szeretnének elfogadni valós vásárlásokhoz. Ez nagyrészt azért van, mert a mémcoin hálózatán történő fizetések sokkal gyorsabbak és sokkal kevesebbe kerülnek, mint sok más kriptovaluta. Bár a tranzakciós költségek változóak, az átlagos díj jelenleg 0,07 dogecoin körül van. Vagyis kevesebb mint egy penny, míg a Bitcoin használata körülbelül 79 centnek megfelelő összegbe kerül a BitInfoCharts szerint.

A dogecoin ma már az egyik legnagyobb kriptovaluta

A dogecoin az egyetlen proof-of-work kriptovaluta, amelynek tranzakciós ideje elég gyors és díja elég alacsony ahhoz, hogy a hozzám hasonló kereskedők számára praktikus legyen” – mondta Aaron McCann, a Williamsburg Pizza társalapítója. McCann egy olyan vállalkozó, akinek a kriptovaluta használat fontos szempont. Éveken át próbált rájönni, hogyan lehetne a Williamsburg Pizzában kriptovalutát elfogadni, majd végül saját kezébe vette a dolgokat. Megépítette a DogeExpress-t, egy kifejezetten a dogecoin számára készült fizetési processzort. McCann több mint két hónappal ezelőtt kezdte el használni a DogeExpress-t a Williamsburg Pizzánál, és azóta már öt további kiskereskedőnél is bevezette, tizenegy másik pedig a bevezetés korai szakaszában van.

A dogecoin másik meglepő felhasználási területe az átutalások. A külföldön élő rokonoktól származó készpénzfizetéseket hagyományosan nemzetközi bankokon vagy pénzügyi kiskereskedelmi vállalkozásokon keresztül küldik. De ezek gyakran 7%-os vagy nagyobb tranzakciós díjakat tartalmaznak. A dogecoin-tranzakciók pedig még határokon átnyúlóan is jellemzően csak körülbelül egy percig tartanak, ami sokkal gyorsabb, mint az átlagos Bitcoin-tranzakciós idők. A CoinMarketCap.com szerint a legnépszerűbb tőzsdék, amelyeket a dogecoin küldésére használnak, a Binance és a Coinbase. A dogecoin neves támogatói közé tartoznak olyan hírességek, mint a rapper, Snoop Dogg és Lil Yachty, sőt Mark Cuban milliárdos is.

A Dallas Mavericks kosárlabdacsapat 2021-ben kezdte el elfogadni a dogecoint árucikkek és jegyek ellenértékeként, bár a használat eddig szerény volt. Cuban becslése szerint a Mavericks eddig körülbelül 25000 dogecoint fogadott el. Az olyan digitális eszközökhöz hasonlóan, mint a bitcoin és az ethereum, a dogecoin is egy peer-to-peer valuta, amely blokklánc technológiát használ a tranzakciók ellenőrzésére. És a bitcoinhoz hasonlóan ez is egy „proof of work” token. Ez azt jelenti, hogy az úgynevezett bányászok versenyeznek a bonyolult matematikai feladványok megoldásáért, hogy érvényesítsék a tranzakciókat és kriptóban fizetett kompenzációt kapjanak.

Azért a dogecoinnak vannak hátrányai is

Például kevésbé tekinthető biztonságosnak, mint a bitcoin. És a bitcoinnal ellentétben, amelyet úgy terveztek, hogy korlátozott legyen a kínálata, a forgalomban lévő dogecoin mennyiségére nincs felső határ, ami azt jelenti, hogy nem egy hosszútávú értékmegőrző. Az értéke is hajlamos nagyobb kilengésekre, 260 napos történelmi volatilitása majdnem kétszerese a bitcoinénak. Egy évvel ezelőtt körülbelül 6 centért kereskedtek vele, márciusban 22 cent volt a legmagasabb árfolyama, ma pedig körülbelül 11 centért adják.