Mely országok tartják a legtöbb vagyont offshore helyeken?

Számos magánszemély és vállalat dönt úgy, hogy vagyonának egy részét külföldre küldi, ami mögött különféle célokat találunk. Gyakori indok a kedvezőbb befektetési lehetőségek kihasználása, az adóterhek mérséklése, illetve az alacsonyabb adózás vagy akár a teljes adómentesség elérése.

Ebben a cikkben megtudhatjuk, hogy melyek azok az országok, amelyek 2022-ben a legtöbb offshore vagyonnal rendelkeztek az Offshore világ atlaszának adatai szerint.

A legtöbb offshore vagyonnal rendelkező országok. Forrás: Visual Capitalist.

A képen láthatjuk, hogy a kínai vállalatok és magánszemélyek több mint 2 billió dollárt tartanak külföldön, ami majdnem megfelel Mexikó GDP-jének. Említésre méltó, hogy Hongkong az egyik legfontosabb célpont a kínaiak számára, ha offshore számlán szeretnék vagyonukat tartani.

Eközben az amerikaiak 1,6 billió dollárt tartanak külföldön, és a Kajmán-szigetek, Svájc és Szingapúr tartozik a leggyakoribb helyek közzé. Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország magánszemélyei és vállalatai pedig együttesen 2,1 billió dollárt tartanak offshore helyeken.

Mik azok az adóparadicsomok?

Az adóparadicsomok olyan helyek, amelyek minimális vagy semmilyen adófizetési kötelezettséget nem rónak ki, és mind politikailag mind pedig gazdaságilag stabil lábakon állnak. Az emberek legálisan használhatják az adóparadicsomokat, hogy a külföldön szerzett pénzt elrejtsék, így elkerülve a magasabb adókat szerte a világon.