A Telegram 2018 óta ossza meg az IP-címeket a hatóságokkal

Durov október 2-án a Telegram-csatornájára lépett, hogy tisztázza a közelmúltban tett bejegyzését a bűncselekményben érintettnek talált fiókok IP-címeinek és telefonszámainak nyilvánosságra hozataláról. A Telegram alapító és vezérigazgató szerint a kripto-barát üzenetküldő alkalmazás 2018 óta hozza nyilvánosságra a bűnözők IP-címeit a hatóságok számára.

„Az előző bejegyzésem úgy tűnhetett, mintha a Telegram működésében jelentős változást jelentettem volna be. A valóságban azonban kevés dolog változott” – mondta Durov a legutóbbi közleményében.

A Telegram fiókok nyilvánosságra hozatala már „jóval a múlt hét előtt is megtörtént”

Durov szerint a Telegram 2018 óta képes a bűnözők IP-címét és telefonszámát nyilvánosságra hozni a hatóságok számára, az adatvédelmi irányelveknek megfelelően a legtöbb országban. Azt írta:

„Amikor megfelelő módon kialakított jogi kérést kaptunk a megfelelő kommunikációs vonalakon keresztül, azt ellenőriztük, és nyilvánosságra hoztuk a veszélyes bűnözők IP-címeit/telefonszámait. Ez a folyamat már jóval a múlt hét előtt is működött”.

„Brazíliában például 2024 első negyedévében (január-március) 75 jogi megkeresésre tettünk közzé adatokat, a második negyedévben 63-ra, a harmadik negyedévben pedig 65-re. Indiában, a legnagyobb piacunkon, az első negyedévben 2461, a második negyedévben 2151, a harmadik negyedévben pedig 2380 jogi kérést teljesítettünk” – mondta Durov.

A Telegram alapelvei nem változtak, mondja a vezérigazgató

Durov szerint a múlt heti hírek azt mutatják, hogy a Telegram „racionalizálta és egységesítette adatvédelmi irányelveit a különböző országokban”.

Hangsúlyozta, hogy a Telegram alapelvei nem változtak. A vállalat mindig is igyekezett megfelelni a vonatkozó helyi törvényeknek, „amíg azok nem ellentétesek a szabadság és a magánélet védelmére vonatkozó értékeinkkel”. Hozzátette:

„A Telegram azért jött létre, hogy megvédje az aktivistákat és az átlagembereket a korrupt kormányoktól és vállalatoktól – nem engedjük, hogy a bűnözők visszaéljenek a platformunkkal, vagy elkerüljék az igazságszolgáltatást”.

Durov tisztázása a Telegram adatközlésre vonatkozó irányelveivel kapcsolatban körülbelül egy hónappal azután történt, hogy a francia hatóságok augusztus 28-án vádat emeltek a vezérigazgató ellen hat vádpontban, amelyek az alkalmazáson folytatott tiltott tevékenységgel kapcsolatosak.

Miután szeptember 5-én 5,5 millió dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték, Durov a letartóztatását követően először a közösségi médiában törte meg a hallgatását, és azt állította, hogy a vádak „tévesek” voltak.

A Telegram vezérigazgatója azóta aktívan tájékoztatta a felhasználókat azon intézkedéseiről, amelyekkel a platformon folytatott illegális tevékenység ellen küzd.