Az új pénzügyi tranzakciós illetéknek hála 400 forint közelében az euró

Március után ismét 400 forint közelében az euró. A magyar valuta gyengülése kedden is folytatódott, amit a nemzetközi tényezők mellett az októbertől hatályba lépő illeték súlyosbít. A közel-keleti helyzet fokozódása nemcsak a magyar, hanem a környező országok valutáit is érzékenyen érinti.

Ismét 400 forint közelében az euró

A forint gyengülése szeptember 23-a óta folyamatos probléma. A szeptember közepén mért 393 forint / euró árfolyamról bő egy hét alatt 399 forint / euróig emelkedett a kereskedési pár. A hétfő délutáni iráni rakétatámadás első hírére azonnal esni kezdtek a piacok, azonban az európai tőzsdék gyengülését ma reggel tapasztalhattuk meg igazán.

Az EURHUF alakulása, forrás: TradingView

A már jól megszokott dollárerősödés mellett a közép-európai valuták gyengülése is természetesnek mondható. A forint mellett a lengyel zloty is veszített tegnapi értékéből az euróval szemben. A lengyel valuta 4,30 zloty ellenében váltható euróra cikkünk írásakor.

Csökkenő kockázati étvágy, erősödő dollár

A COVID-19 járvány óta számtalanszor megtapasztalhattuk, hogy a globális pánik fokozódásával a dollár erősebben teljesít, mint a többi valuta. A már megszokott kockázati étvágy csökkenése jellemzően az amerikai deviza iránti kereslet megugrásához vezet – többek között az euróval szemben is. Cikkünk írásakor egy euró 1,11 amerikai dollárt ér.

A dollár szeptember 10-et követően érte el ismét a 360 forint / dolláros szintet. Bár a tavasszal tapasztalt 370 forint / dollár szinthez képest még így is erősödött a magyar valuta, a 2,2%-os gyengülés az augusztusi és szeptemberi szinthez képest markáns.

Az USDHUF alakulása, forrás: TradingView

Dráguló valutaváltás, gondban a devizások

A forint helyzetét súlyosbítja az október elsején hatályba lépő új szabályozás, amely brutálisan megdrágította a pénzváltást Magyarországon. Az utazók mellett azonban a hazánkban működő vállalatok devizatranzakciói is kedvezőtlenebbé váltak.

A nemrég bejelentett pénzügyi tranzakciós illeték 0,9%-os adót vet ki a legfeljebb 40 000 forintig terjedő valutaváltásokra. Az új adó dupla sarccal sújtja a pénzváltókat, és háromszorosára növelte a hazai vállalatok devizatranzakcióira kirótt adóterhet is.

A Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) szakértői elmondták, a bankokban a sokrétű tevékenységi körük miatt még lehetőségük van arra, hogy megnövekedett költségeiket áthárítsák ügyfeleikre, azonban a pénzváltók tranzakcióalapon dolgoznak.

Amennyiben a pénzváltók áthárítják költségeiket az ügyfelekre, csökkenni fog az eredményterhelő képesség, és a plusz teher miatt kevesebb jut a bér- és szolgáltatásfejlesztésre, valamint az informatikai beruházásokra is.

Mindeközben a hazai fiókteleppel nem rendelkező külföldi fintech-vállalatok, mint a Revolut vagy a Wise, egyelőre nem számolják fel az új díjat, ami jelentős versenyelőnyt jelent az egyébként is kiélezett versenyben.