A Zilliqa hálózatának működési hibákkal kell megküzdenie, folyamatban a blokklánc helyreállítása

A Zilliqa bejelentette, hogy „véglegesen kijavították” azt a hibát, amely miatt a blokklánc a hétvégén leállította a tranzakciókat. Jelenleg a hálózat működése még nem állt teljesen helyre, de a blokkok létrehozása újraindult a validátorok számára.

A projekt fejlesztői egy X-en közzétett tweetben magyarázták el, hogy egy olyan hibát orvosoltak, amely megakadályozta, hogy a hálózat új blokkokat hozzon létre.

A probléma miatt egyes befektetők nem tudtak hozzáférni a Zilliqa böngésző pénztárcáján, a ZilPay-en keresztül az eszközeikhez. A blokklánc közösségén belül több felhasználó is hangot adott nemtettszésének a helyzet miatt.

„Újabb problémával szembesültünk a hálózattal kapcsolatban. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért és nagyra értékeljük a visszajelzéseket/jelentéseket. Azonosítottuk a hibát és a lehető leghamarabb meg is oldjuk azt. Mindenki nyugodt lehet – a pénzeszközök biztonságban vannak!”, reagált a Zilliqa az aggodalmakra.

Zilliqa az utóbbi időben több fennakadással is szembesült. Szeptember 27-én egy olyan bug csapott le a blokkláncra, amely lelassította a blokkok előállítását, de nem állította le a hálózatot. A fejlesztők még aznap kijavították a hibát. De most, hogy ilyen hamar újabb komplikáció merült fel, a felhasználók kezdik megkérdőjelezni, hogy mennyire stabil a Zilliqa rendszere valójában.

„A hálózat már online a validátorok számára és egy átfogó javítás van folyamatban, azt követően a felhasználók is újra használatba vehetik majd. Nagyra értékeljük a türelmeteket és mindenről tájékoztatni fogunk titeket”, olvasható a Zilliqa bejegyzésében.

A Solana blokklánca például a gondok gyorsabb felismerése érdekében egy hibakereső versenyt indított, egymillió dolláros díjazással.

Vajon tényleg minden rendben a Zilliqa háza táján?

Bár a Zilliqa azt állítja, hogy a szóban forgó problémák nem kapcsolódnak a közelmúltbeli frissítéshez, a felhasználók megkérdőjelezik másként látják mindezt. A Zilliqa 2.0 frissítésnek az volt a célja, hogy gyorsabbá tegye a hálózatot és hatékonyabbá tegye a más blokkláncokkal való együttműködést.

A Zillaq júniusban jelentette be a frissítést. Ezáltal új funkciókat vezettek be, például lehetővé tették a fejlesztők számára, hogy az igényeiknek megfelelő, testreszabott blokklánc élményeket alkossanak meg.

A Zilliqa azon szorgoskodik, hogy növelje a hálózat decentralizáltságát és biztonságát. Ennek okán a fejlesztői csapat azt javasolta, hogy a bányászati jutalmakat csökkentsék a felére. Ez a Proof-of-Work (PoW) mechanizmusról történő átállást ösztönzi a Proof-of-Stake (PoS) protokollra.