Késik a Bitcoin októberi felfutása a közel-keleti feszültség fokozódása miatt

Történelmileg az október mindig is egy erős hónapnak számított a Bitcoin életében. A digitális eszköz az utolsó negyedévben volt, hogy 215%-os emelkedést is produkált, a tavalyi 56% pedig egészen gyenge időszaknak mondható. Nem véletlen, hogy a kereskedők izgatottan várják ezt az időszakot, ami előfordulhat, hogy idén késni fog.

Kedden Irán közel 200 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre. A közel-keleti feszültség fokozódása miatt a piacok vörösben kezdték az októbert. A Bitcoin árfolyama 60 000 dollárig esett vissza, az S&P 500 tőzsdeindex pedig 1%-ot vesztett értékéből.

Vörös október – kicsit másképp

A Bitcoin majdnem az elmúlt egy hónap legnagyobb csökkenését érte el, amikor európai idő szerint kedd délután Irán közel 200 ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre. A támadást maga Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője adta ki. Az iráni válaszcsapás azért érkezett, mert a zsidó állam pénteken végzett az Irán-barát Hezbollah terrorszervezet vezérével, Hasszán Naszrallahhal.

A pánik megrengette a piacokat. A Bitcoin BTC Price BTC Price árfolyama egészen 60 100 dollárig esett vissza, míg az Ether ETH Price ETH Price 2400 dollárnál talált támaszt. A legnagyobb esést elszenvedő kriptovaluták közül érdemes kiemelni a Starnetet, az Arweavet és a Lido DAO-ját. Mindhárom kriptovaluta 13-15%-os értékvesztést szenvedett el.

A legrosszabb teljesítményt nyújtó kriptovaluták, forrás: CoinMarketCap

A pánikot súlyosbította a sorozatos likvidáció, ami elérte az újabb és újabb szinteket. A CoinGlass adatai szerint az elmúlt 24 órában több mint 450 millió dollárnyi long pozíció került felszámolásra. Az elemzőplatform szerint 154 ezer kereskedő pozícióját kellett bezárni, akik leginkább a Binance és az OKX tőzsdéjét használták. A Bitcoin-pozíciók ebből 124 millió dollárt, míg az Ethereum-pozíciók 98 millió dollárt tettek ki.

Késik az októberi felfutás

Historikus adatok alapján a kereskedők joggal reménykednek abban, hogy októberben fellendülést láthatnak a piacokon. A nyári szabadságolások után a szeptemberi újratervezéskor a befektetési alapok inkább veszteségesek, zárják pozícióikat és felkészülnek az utolsó negyedévre.

A világ vezető kriptovalutája az utolsó negyedévben átlagosan 80%-ot meghaladó növekedést szokott elérni, az elmúlt 11 évből hétszer is zöld negyedik negyedévet produkált a Bitcoin. Amennyiben a felezéssel és választásokkal tarkított éveket nézzük, a Bitcoin mindig zöld októbert, novembert és decembert produkált.

A Bitcoin havi teljesítménye 2013 óta, forrás: CoinGlass

Az átlagosan 20%-ot meghaladó októberi emelkedéssel a Bitcoin potenciálisan új történelmi csúcsot állíthatna fel, amennyiben megdönteni a márciusban regisztrált 73 700 dolláros szintet. Erre azonban lehet várni kell, mivel Netanjahu, izraeli miniszterelnök, megtorlást ígért Irán csapásaira.

A részvények egyelőre stabilak

Az S&P 500 részvényei megosztóan teljesítettek kedden. Míg az index 0,9%-os csökkenéssel zárta a napot, komponensei -4%-tól egészen +8%-ig mindenféle értéket felvettek. Az index értéke jelenleg 5708 pont, miután múlt héten történelmi csúcsot állított fel. Az S&P 500 átlagosan 0,52%-os növekedést ért el eddig októberben, amit egy 0,97%-os átlagos növekedés követett novemberben és 1,31%-os növekedés decemberben.

Az S&P 500 index teljesítménye, forrás: Google Finance

Ázsiában szerdán nyitáskor a legtöbb részvény és index pirosban kezdte a kereskedési napot. A Nikkei 225 japán index több mint 2%-ot veszített értékéből, a koreai KOSPI több mint 1%-ot, ugyanakkor a kínai részvények nagyrésze zöldben található.

Az árucikkek piacán az arany és az ezüst megközelítőleg 1%-os esést tapasztalt, ugyanakkor a Brent típusú olaj és a Crude olaj is 1,5%-os növekedést produkáltak.