Illegális kriptó ATM-eket működtetett egy londoni férfi, börtönbüntetésre számíthat

Olumide Osunkoya bűnösnek vallotta magát egy kriptó ATM hálózat illegális működtetésében az Egyesült Királyságban.

Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság Pénzügyi Felügyeleti Hatósága (FCA) megtagadta az ATM-ek regisztrációját, Osunkoya hálózata több millió kriptotranzakciót bonyolított le.

Az FCA megjegyezte, hogy Osunkoya a Westminster Magistrates’ Court előtt öt vádpontban állt bíróság elé: „Ez az első ilyen jellegű ítélet az Egyesült Királyságban kriptó ATM-ek üzemeltetésével kapcsolatos bűncselekmények miatt.”

A brit pénzügyi felügyelet kifejtette: „Mr. Osunkoya illegálisan működtetett egy legalább 11 kriptovaluta ATM-ből álló hálózatot, amely 2021. december 29. és 2023. szeptember 8. között több mint 2,6 millió font (több mint 1,2 milliárd forint) értékű kriptotranzakciót bonyolított le.” A bíróságon megjegyezték, hogy valószínűleg pénzmosással és adóelkerüléssel foglalkozó személyek is használták a gépeket.

Súlyos börtönbüntetéssel kell szembenéznie Osunkoyának

Annak ellenére, hogy az FCA 2021-ben megtagadta Osunkoyától a nyilvántartásba vételt, a férfi kiterjesztette tevékenységét, és ATM-eket helyezett el kisboltokban szerte az Egyesült Királyságban. A szabályozó hatóság szóvivője elmondta:

„Annak ellenére folytatta a kriptó ATM-hálózat működtetését és bővítését a kisboltokban szerte az Egyesült Királyságban, hogy az FCA 2021-ben elutasította a regisztrációját. Mr. Osunkoya nem végzett ügyfél-átvilágítást vagy pénzforrás-ellenőrzést azoknál, akik a kriptó ATM-eket használták.”

Az FCA a regisztráció nélküli működés mellett Osunkoyát hamis dokumentumok készítésével és 19 540 fontnyi bűncselekményből származó vagyon birtoklásával vádolja, amely a gyanú szerint az ATM-hálózatból származó nyereség. Emellett megtévesztette a hatóságokat azzal, hogy hamisan azt állította, hogy eladta az üzletet egy fiktív személynek.

Az FCA hangsúlyozta, hogy az Egyesült Királyságban jelenleg nem létezik legális kriptó ATM-üzemeltető. Osunkoya ítélethirdetése a Southwark Crown Court előtt folyamatban van, a férfi pedig akár 14 év börtönbüntetésre is számíthat.