Lehúzza a rolót a közép-európai kriptószcéna ikonikus helye

A párhuzamos polisz gondolata koncepció formájában a csehszlovákiai totalitárius rendszer idején alakult ki az állam önkényuralmi tendenciáira adott reakcióként. Célja olyan párhuzamos magánstruktúrák önkéntes alapon történő kiépítése volt, amelyek a társadalom szervezésének más módjait tárják fel. Funkcionális jellemzőiket tekintve az érintettek számára képesek a központi, tekintélyelvű államot helyettesíteni. Erről a koncepcióról kapta nevét a Paralelni Polis (Parallel Polis) nevű kriptokávézó és kriptovalutás találkozóhely Prágában. A helyi kriptós közösség egyik központi helye az elmúlt évben pénzügyi nehézségekkel küzdött, és most már csak podcastek rögzítésére kívánja korlátozni tevékenységét. Az idei Hackers Congress lesz az utolsó komolyabb rendezvényük.

Feladja a küzdelmet a Paralelni Polis

Tíz évvel ezelőtt ez volt az egyetlen olyan kávézó Közép-Európában, amely kizárólag kriptovalutában fogadott el fizetéseket. Nemsokára azonban a kávézóval, a sok workshoppal és előadással és minden mással együtt véget ér a történet. A Holešovice épületében továbbra is co-working központ marad, maga a nonprofit egyesület csak egy podcast stúdiót tart meg. A decentralizáció és az államtól való függetlenség eszméit onnantól kezdve csak a virtuális térben terjesztik. A megszűnéssel kapcsolatos spekulációkat azonnal beindította az idei Hackers Congress konferenciára szóló meghívó, amelynek utolsó mondata megemlítette, hogy idén utoljára. Ezt a WIRED.cz-nek az egyesület társalapítója és a

Ztohoven művészeti csoport tagja, Roman Týc is megerősítette. Az egyesület tevékenysége megszűnésének okaként a projekt eltérését említette azoktól az elképzelésektől, amelyekkel eredetileg létrejött. “A Polis már nem az, ami tíz évvel ezelőtt volt, ahogy a kripto és az egész társadalom sem, amelyben mozgunk. Ez már nem egy eszköz néhány pénzügyi lázadó számára, hanem a gazdagok játéka. Ez mainstream, gyakorlatilag semmi sem maradt az undergroundból. Az idők megváltoztak, és szerintem már nem tudunk vagy nem akarunk alkalmazkodni hozzá” – mondta Týc.

Egy másik ok a megszűnés mögött

Szerinte a kriptovaluták ma a gyors meggazdagodásra vágyó embereket vonzzák az anonimitásra vagy az államhatalomtól való függetlenségre vágyók helyett. Azért azt tegyük hozzá, hogy a döntésben még inkább közre játszhattak azok a pénzügyi problémák is, amelyekbe a csoport tavaly év végén került. Týc szerint ugyanis pénzügyi zsákutcába kerültek néhány rosszindulatú ember miatt, akik elsikkasztották a konferenciákból származó bevételeket. Az államtól való függetlenség doktrínája miatt azonban a társalapító nem volt hajlandó pert indítani, ehelyett jó hírnevükön keresztül próbált meg nyomást gyakorolni a rendezvényszervező ügyvezető igazgatójára, Josef Jelačičra és a Polis volt üzemeltetési vezetőjére, Joseph Schweitzerre. A két megnevezett egyébként nyilatkozatában minden vádat visszautasított. A pénzügyi tartalékoknak köszönhetően azonban az egyesületnek sikerült túlélnie ezt az időszakot. Týc szerint jelenleg kiegyensúlyozott a gazdálkodás, és arra készülnek, hogy átadják a coworking teret. Saját céljaikra csak az épület alagsorában lévő helyiségeket tartják meg.