Az Arbitrum tranzakciók száma átlépte az 1 milliárd dolláros küszöböt

Az Arbitrum átlépte az 1 milliárdos tranzakciós küszöböt, aminek 17,71%-a DeFi tevékenységekhez kapcsolódik a GrowThePie adatai alapján. Ezzel az Arbitrum a legaktívabb Layer 2-es láncok közé tartozik. A projekt tőkebefektetési társaságok által támogatott hálózatként indult, de végül az L2-es forgalom nagy részét megszerezte.

Az Arbitrum One L2-es rollup is kellően decentralizáltnak tekinthető, ezt az Ethereum alapítója, Vitalik Buterin is kiemelte. A decentralizáció mérőszámai szerint az Arbitrum One egy Stage 1-es lánc, mely jó úton halad afelé, hogy elérje a valódi rollup-ot decentralizált konszenzussal.

Az Arbitrum a napi tranzakciók számát tekintve felülmúlja az Ethereumot is, mivel az L1-es blokklánc körülbelül 1,11 millió napi átutalást bonyolít most le. Az Arbitrum az Ethereum skálázásának egyik sikeres modelljének tekinthető, ahogy az a rollupoktól elvárható.

A tranzakciószámot úgy sikerült elérni, hogy az Arbitrum lett a legszélesebb körben használt L2-es lánc. Az Arbitrum tranzakcióinak száma organikusabbnak tűnik más L2-es láncokhoz képest is. A sikere messze túl mutat a kezdeti airdrop szakaszon, ami jól példázza, hogy még a VC-k által támogatott láncok is képesek jelentős forgalmat szerezni az airdrop hájp után is.

Az ARB sikere rámutat a kockázati tőke támogatású projektek lehetséges jövőjére

Az Arbitrum lánc növekedési mintázata napi 100 ezer tranzakcióval kezdődött, és 2024 szeptemberére elérte a 2 millió tranzakciót. Az Arbitrumot csak a Base előzi meg, ahol a forgalmat a mémtokenek, a mikropénzek és az alacsony értékű tranzakciók teszik ki.

Arbitrum
Az Arbitrum egy jól lekerekített lánccá vált, ahol a token alapú tevékenység dominál. A lánc elég nagy ahhoz, hogy több DeFi protokollt is befogadjon. Ez azonban az egyik oka annak, hogy az Arbitrum elmarad a sajátos DeFi márkájú niche láncoktól.

Az Arbitrum egyik legfontosabb növekedési területe az Ethereum ökoszisztémához való igazodás. A blokklánc az Ethereumból érkező beáramlások egyik legnagyobb nettó címzettje, technológiai és üzleti igazodásának köszönhetően. Az Arbitrum 2,63 milliárd dollárnyi beáramlást kapott az Ethereumtól, amelynek 25,5%-át a bridged stablecoinokra fordították.

A növekedés másik tényezője az Aave V3, amely az Arbitrum teljes zárolt értékének mintegy 30%-át teszi ki. Az L2-es lánc 3,29 milliárd dollárnyi likviditást vonzott, amely viszonylag kis DeFi protokollok között oszlik meg 500 millió dollár alatti zárolt értékkel.

Kockázati tőkések által támogatott blokklánc is lehet sikeres?

Az Arbitrum összesen 123,7 millió dollárt gyűjtött össze a kockázati tőkealapoktól. Az Arbitrum tartott egy kisebb magvető kört, majd 120 millió dollárt gyűjtött be a kriptoipar legjelentősebb alapjaitól. A Series B körben a Panthera Capital, a Polychain és még a mostanra már megszűnt Alameda Research is részt vett.

Az ARB árfolyammozgása hasonlít a hasonló VC által támogatott projektekhez, ugyanis az árfolyam itt is piaci nyomás alá került. Az ARB token árfolyama a 2024-es bikapiac idején 2,13 dolláron tetőzött, azóta viszont 0,61 dollárra csúszott vissza.

Arbitrum

Most jelenleg az ARB viszonylag előrehaladott állapotban van a tokenfeloldások terén, a tokenek 45%-a szabadon forgalomban van. 2027-ig az ARB tokenek feloldása kétheti ütemezés szerint kiszámítható módon történik.

Arbitrum
Az Arbitrum projekt az egyik legsikeresebb példa arra, hogy egy VC által támogatott projektek tudnak növekedni az airdrop fázison túl is. Az ARB körül most egy olyan várakozás alakult ki, hogy próbál kitörni a mélypontokról, és kissé magasabb ársávba helyezni magát. Az ARB-t tehát az elemzők szorosan figyelik egy potenciális kitörés szempontjából a többi L2-es tokenekhez hasonlóan, mint az OP-val és a Metis (METIS).

Az Arbitrum L2 lánc továbbra is termeli a díjakat, a legforgalmasabb napokon akár 3,5 millió dollárt is. Az elmúlt hónapban azonban az Arbitrum díjak napi 10 000 és 20 000 dollár közé estek be. Egyelőre az Arbitrum fenntartható módon működik gazdaságilag is, még mindig nettó bevételt termel az Ethereumnak fizetett L1-es díjak után.

Az Arbitrum marginja most vékonyabb, az elmúlt 24 órában 7359 dollárt fizettek ki. Az Arbitrum jelenleg a Base teljesítményének körülbelül 40%-át éri el, ami egy konzervatívabb, de még mindig versenyképes modellt mutat. Az áteresztőképesség a gas felhasználás mérőszáma, amely a tranzakciók összetettségét is mutatja, különösen a DeFi esetében. A DeFi tranzakciók növekedésével az Arbitrumon a tranzakciók egy része bonyolultabb útválasztást és gas felhasználást igényelhet.